Recoltatul sfeclei din judet este in plina desfasurare
Se estimează producţii cuprinse între 45 şi 50 de tone la hectar, la pragul rentabilităţii.De câteva zile a început culesul sfeclei de zahăr din judeţ. După cum am aflat de la Lukacs Alexandru, reprezentantul cultivatorilor de sfeclă, fermierii scontează pe producţii cuprinse între 45 şi 50 de tone la hectar.
Datorită vremii capricioase s-a întârziat cu aproape două săptămâni semănatul acestei culturi. Statisticile arată că în primăvară au fost semănate aproximativ 1.950 de hectare cu sfeclă de zahăr. S-a înregistrat o uşoară scădere, dar nesemnificativă faţă de anul 2012 a suprafeţei însămânţate. Pe vreme de vară, atunci când au fost călduri excesive, fermierii au intrat oarecum în panică. Îşi vedeau culturile calamitate. Asta ca urmare a insuficienţei precipitaţiilor şi a lipsei rezervei de apă din sol. Sfecla de zahăr, la fel ca şi toate rădăcinoasele are nevoie de o cantitate apreciabilă de apă pentru dezvoltare. Temerile cultivatorilor au fost spulberate. Ploile puţine căzute au ţinut totuşi plantele în vegetaţie până acum, spre toamnă, când au căzut mai multe precipitaţii. Dacă altor culturi ploile căzute inclusiv în luna septembrie nu le-au făcut mare lucru, pentru sfecla de zahăr a fost un adevărat dar. Rădăcina s-a putut dezvolta suficient, fapt ce a condus la o creştere consistentă a producţiei, spre deosebire de estimările pesimiste iniţiale.