ÎN NUMELE LEGII! Prima plantaţie BIO de Goji atestată în România, trebuie transformată în păşune! (VIDEO-Galerie FOTO)
După şapte ani de muncă şi cheltuială, un fermier din judeţul Satu Mare trăieşte poate, cel mai cumplit coşmar! Deşi a realizat o performanţă catalogată drept premieră naţională, în primăvara acestui an, se vede nevoit să pună afacerea pe butuci. Chiriaş de bună credinţă pe terenul Bisericii Greco-Catolice din Ciuperceni, s-a trezit acum câteva zile cu o somaţie din partea primăriei comunei Agriş, prin care trebuie să părăsească terenul în termen de 30 de zile. Noul primar al comunei spune că, conform actelor, terenul pe care acum se poate vedea prima plantaţie Bio de Goji din ţară, pe o suprafaţă de 4 ha, trebuie adus la destinaţia iniţială de păşune, unde să pască animalele.
În aceste condiţii, primul şi unicul soi românesc de Goji, obţinut şi atestat pe plantaţia din Ciuperceni se va duce de râpă, la fel ca şi afacerea construită în ultimii ani. Emeric Kolbaszer a investit până acum peste 300.000 E în plantaţie. Toate veniturile familiei au fost cheltuite în acest proiect. Performanţele obţinute cu această plantă, au fost excepţionale. Fructele sunt cele mai valoroase din lume, după relatările cercetătorilor. Rezultatul analizelor de laborator făcute în Germania, au scos la iveală proprietăţi şi compuşi naturali cu valori de top.
Entuziasmat de reuşită, fermierul Kolbaszer a făcut un nou plan de afaceri, prin care să extindă atât plantaţia cât şi capacitatea de procesare. Împreună cu Institutul Agronomic din Cluj Napoca au pus pe picioare primul soi atestat în Romania.
Institutul de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu” din acelaşi oraş în colaborare cu proprietarul plantaţiei au patentat un extract din fructul de Goji, pentru industria farmaceutică.
Toate aceste reuşite riscă să devină amintire, după ce în această primăvară, primăria comunei Agriş a refuzat emiterea adeverinţei pentru subvenţia de la A.P.I.A Satu Mare, unde, până acum, Emeric Kolbaszer figura în evidenţe, şi de unde, până în acest an, acelaşi Emeric Kolbaszer a ridicat fără probleme subvenţiile, cu adeverinţa în cauză emisă de aceeaşi primărie.
Fără acest act, fermierul nu poate depune un proiect eurpean, cu finanţare în valoare de 1.000.000 E. Primarul comunei Zsuzsanna Marton spune că în actele de punere în posesie ale terenului există multe ilegalităţi, iar suprafaţa pe care se află plantaţia este a primăriei. De asemenea, destinaţia terenului cu pricina nu poate fi alta conform legii, decât cea de păşune comunală. Şeful comunei, recunoaşte că anul trecut a semnat pentru adeverinţa A.P.I.A, dar că a fost o greşeală pe care şi-o asumă, pentru că abia după câteva luni a descoperit ilegalităţile din acte. În acest an, d-na primar afirmă că nu mai poate fi vorba despre semnarea adeverinţei, întrucât ar fi nevoită să comită o ilegalitate.
În esenţă, lucrurile se pare că nu stau tocmai bine: Un chiriaş de bună credinţă, închiriază un teren plin de bălării, munceşte şi investeşte timp de şapte ani, pentru performanţă! Toată munca lui se duce de râpă, pentru potlogăriile şi incompetenţa celor din administraţia locală! Ce vină are acest om? Cine, când şi cum va da socoteală pentru aceste inepţii, dar mai ales, cine şi când va plăti?
Mircea MUREŞAN