Un polițist din Satu Mare a pus cu botul pe labe mai mulți infractori din Constanța. Mărturii incredibile: „Sunt cazuri care se muşamalizează!”
Incidentul petrecut în noaptea de duminică spre luni, în urma căruia, Antim Benchiș, un poliţist din Satu Mare, detașat pe litoral, a fost lovit de un individ, în timpul misiunii, readuce în prim-plan probleme grave cu care se confruntă agenţii. Unul dintre oamenii legii a vorbit ziarului „Cuget Liber“ despre problemele sistemului, atât de cunoscute la nivel central, în marile birouri ale Ministerului Afacerilor Interne.
În noaptea de duminică spre luni, turiştii unui hotel din Eforie Nord au chemat Poliţia, întrucât, la terasa Onyx, muzica era dată mult prea tare. La ora 03.30, la faţa locului s-au deplasat trei echipaje de poliţie mixte. După discuţiile cu patronul terasei, în vederea gălăgiei provocate, 20 de persoane au sărit să-i bată pe cei şase poliţişti şi jandarmi. În timp ce îl încătuşa pe unul dintre bărbaţii recalcitranţi, un agent a fost lovit din spate de către un alt individ, iar în urma loviturii, s-a ales cu arcada spartă. Agresorul a fost urmărit de oamenii legii până pe plajă, acolo unde alte persoane au început să arunce cu pietre în maşinile de poliţie.
Unul dintre agenţi a scos arma din dotare şi a încărcat, somându-i pe agresori, care au fugit. Poliţistul nu a folosit armamentul, pentru că era întuneric şi foarte mulţi oameni se aflau în zonă.
Patru indivizi au fost conduşi la sediul Poliţiei Eforie, acolo unde cel care a lovit poliţistul pe terasă, Dănuţ Maican, de 34 de ani, l-a lovit din nou pe acelaşi agent cu piciorul în cap. Cazul a fost preluat de un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, iar bărbatul acuzat de ultraj a fost arestat pentru 30 de zile, agresorul fiind încarcerat în arestul IPJ.
„Mă bucur să văd că, de această dată, s-a luat decizia arestării preventive. Astfel de cazuri se muşamalizau, pentru că şefii noştri nu vor să se audă de aşa ceva. În loc să apere poliţistul, apără mai mult imaginea instituţiei. Fals! Am auzit de mai multe incidente asemănătoare, care au fost trecute cu vederea printr-un raport, fără prea mare tam-tam. Nu se vrea să se audă în spaţiul public despre ultragierea poliţistului, este o cutumă mai veche. Noi ascundem totul, nu ştiu din ce motive, iar societatea civilă nu mai are încredere în instituţii, dar nici nu facem nimic să schim-băm ceva”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Daniel Avasilcăi, preşedintele Sindicatului Agenţilor de Poliţie Constanţa.
Le e frică să folosească pistolul Poliţiştii se tem să folosească armele din dotare, din pricina legilor încurcate şi a urmărilor pe care le-ar putea avea o astfel de acţiune. Astfel, agenţii preferă să îşi pună viaţa în pericol, decât să folosească pistolul, atunci când situaţia o impune. Mai mult decât atât, oamenii legii spun că, în cazul în care se foloseşte arma din dotare, în România, situaţia ia o turnură nefavorabilă poliţiştilor.
„Legislaţia noastră este atât de încur-cată, încât nu protejează deloc poliţistul. Dacă am avea o legislaţie clară, nu s-ar ajunge până aici. Vedeţi cum se întâmplă în alte ţări. Au fost atâtea cazuri cu poliţişti trimişi în judecată pentru purtare abuzivă, încât îţi este teamă să şi foloseşti forţa fizică, pentru că nimeni nu te mai prote-jează şi rămâi singur. Ajungi, din apărător al legii, să fii o victimă”, a mai adăugat Daniel Avasilcăi.
sursă: http://www.voceatransilvaniei.ro/