Sute de pofticioşi la Festivalul Ştrudelului de la Casa Şvabilor
Sala Wendelin Fuhrmann de la Casa Şvabilor din Satu Mare s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea de pofticioşi care s-au adunat sâmbătă seara pentru a savura bunătăţile de la Festivalul Ştrudelului, sărbătoare tradiţională a comunităţii germane, ce marchează ultima petrecere înainte de intrarea în Postul Crăciunului.
Ştrudelul şvăbesc este ruda mai săracă, dar nu mai puţin gustoasă, a cunoscutei specialităţi a patiseriei austriece, aluatul simplu fiind umplut de obicei cu cartofi, brânză sau magiun, adică ce aveau la îndemână ţăranii şvabi în speiz (cămară).
Evenimentul a început cu o rugăciune rostită în trei limbi de părintele Tiberiu Schupler, după care preşedintele Organizaţiei Judeţene a Forumului Democrat German, Ioan Leitner, şi preşedintele de onoare Johann Forstenheizler i-au salutat pe participanţi şi le-au urat distracţie plăcută, oferind şi diplome şi mici cadouri, ca amintire pentru cele şase echipe de bucătari şi bucătărese din Satu Mare, Carei, Moftinu Mare, Urziceni, Ciumeşti şi Botiz, care s-au întrecut toată seara în prepararea celor mai bune ştrudele.
Cei prezenţi au avut parte şi de un spectacol de dansuri populare şvăbeşti prezentate de membrii formaţiei „Gemeinsam” a Liceului Teoretic German „Johann Ettinger” din Satu Mare, după care s-au distrat cu toţii până târziu în noapte, cu munţi de ştrudli pe mese şi cel mai bun vin de Beltiug în canceuri.