Fiecare copil la grădiniţă! Aproape 2.000 primesc tichete de câte 50 lei. Reviewed by CD on . În baza Legii „Fiecare copil la grădiniţă”, promulgată la sfârşitul anului trecut, aproape 2.000 de copii din judeţul Satu Mare vor primi în fiecare lună câte u În baza Legii „Fiecare copil la grădiniţă”, promulgată la sfârşitul anului trecut, aproape 2.000 de copii din judeţul Satu Mare vor primi în fiecare lună câte u Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Fiecare copil la grădiniţă! Aproape 2.000 primesc tichete de câte 50 lei.

Fiecare copil la grădiniţă! Aproape 2.000 primesc tichete de câte 50 lei.

Fiecare copil la grădiniţă! Aproape 2.000 primesc tichete de câte 50 lei.

În baza Legii „Fiecare copil la grădiniţă”, promulgată la sfârşitul anului trecut, aproape 2.000 de copii din judeţul Satu Mare vor primi în fiecare lună câte un tichet social în valoare de 50 de lei.

Primarii, secretarii primăriilor şi directorii unităţilor de învăţământ din judeţul Satu Mare au fost informaţi marţi, în două sesiuni organizate la Prefectură, despre aplicarea legii respective.
La sesiuni au participat reprezentanţii Guvernului şi ai asociaţiei partenere, OvidiuRo, care au clarificat mecanismul implementării programului național în contextul problemelor specifice din localitățile din județul Satu Mare.
Legea nr. 248/2015 sau ,,Legea Fiecare Copil la Grădiniță” – votată în Parlamentul României și promulgată de Președinte în noiembrie 2015 – încurajează prezența la grădiniță a copiilor între 3 și 6 ani prin acordarea unui tichet social pentru grădiniță de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puțin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie (2 x Venitul Minim Garantat pentru o persoană singură) și este condiționat de prezența zilnică a celor mici la grădiniță.
Legea nr. 248/2015 răspunde obiectivelor cu privire la reducerea abandonului școlar (la 11.3%) și a sărăciei și inechității sociale ce derivă din Strategia Europa 2020. În 2014 rata abandonului școlar în România ajunsese la 18.5% și se estimează că în prezent doar unul din trei copii săraci beneficiază de educație timpurie.
Potrivit Ministerului Muncii, mai mult de 111.000 de copii sunt eligibili pentru a primi tichetul social pentru grădiniță. În județul Satu Mare, în cele 65 de localități, sunt aproximativ 1.859 de potențiali beneficiari ai programului.
Timp de 5 ani, OvidiuRo a implementat acest program pilot cu finanțare privată și prin voluntariat. Începând cu 15 februarie 2016, costul tichetelor sociale pentru grădiniță este acoperit de la bugetul de stat, iar responsabilitățile implementării eficiente a programului revin primarilor și directorilor de școală.
Programul național Fiecare Copil în Grădiniță pe scurt:
Două principii stau la baza mecanismului de implementare a programului detaliat în normele de aplicare:
1. Condiționarea strictă a acordării stimulentului de prezență la grădiniță
– acordarea tichetelor sociale pentru grădiniță este strict condiționată de prezența zilnică a copiilor. Totalul absențelor motivate permise se calculează pe baza unui algoritm în care învoirile personale (maxim trei) și scutirile medicale nu pot depăși 50% din numărul total de zile de grădiniță din luna respectivă.
– prezența zilnică o țin educatorii, după un formular similar celui folosit de OvidiuRo în programul pilot. Situația fiecărui preșcolar se centralizează într-un sistem informatic național gestionat de Ministerul Educației. Corectitudinea notării prezenței zilnice va fi monitorizată prin vizite neanunțate, prin sondaj.
2. Aducerea cât mai multor copii la grădiniță, cât mai simplu
– copiii eligibili sunt identificați de asistenții sociali din primării, pe baza unui dosar social care atestă un venit de sub 284 lei / membru de familie.
Stimulentul educațional se distribuie lunar în perioada septembrie – iunie, pe bază de cerere și declarație pe proprie răspundere completată de părinți sau de persoanele care răspund legal, cu suportul asistentului social, acolo unde este cazul. Declarația este standard și ușor de completat.
Cei care primesc deja beneficii sociale care atestă încadrarea sub pragul de venit nu mai trebuie să facă un nou dosar, ci copiii lor devin automat eligibili.
Înscrierea în Program este deschisă până la finalul lunii noiembrie, pentru a permite familiilor care văd exemplul bun al altora să își înscrie copiii la grădiniță și după începerea anului școlar. Stimulentul educațional se acordă începând cu luna în care preșcolarul a îndeplinit criteriile de frecvență.
Mecanismul de acordare a tichetului nu ia în calcul ajutorul social, alocația, bursele sau subvențiile agricole. Tichetele sociale pentru grădiniță vor fi distribuite de primării, conform formularului de prezențe completat de educatori. Banii necesari pentru plata stimulentelor educaționale se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată.
Titularul poate utiliza tichetul social pentru grădiniță în perioada de valabilitate, numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcăminte și/sau rechizite.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus