Expoziție documentară „Pr. Antoniu Băliban, 150 de ani de la naștere”, la Biblioteca Județeană Reviewed by CD on . Biblioteca Județeană organizează joi, 8 iunie 2017, cu începere de la ora 14.00, în Sala Multimedia, prezentarea expoziției documentare „Pr. Antoniu Băliban, 15 Biblioteca Județeană organizează joi, 8 iunie 2017, cu începere de la ora 14.00, în Sala Multimedia, prezentarea expoziției documentare „Pr. Antoniu Băliban, 15 Rating: 0
Ești aici: Acasă » Cultură»Expoziție documentară „Pr. Antoniu Băliban, 150 de ani de la naștere”, la Biblioteca Județeană

Expoziție documentară „Pr. Antoniu Băliban, 150 de ani de la naștere”, la Biblioteca Județeană

Expoziție documentară „Pr. Antoniu Băliban, 150 de ani de la naștere”, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană organizează joi, 8 iunie 2017, cu începere de la ora 14.00, în Sala Multimedia, prezentarea expoziției documentare „Pr. Antoniu Băliban, 150 de ani de la naștere”.

Expoziția documentară va fi însoțită de o suită de informații biografice, culese și structurate de către cei doi specialiști care își desfășoară activitatea în cadrul Compartimentului Fond de patrimoniu și carte rară. Cercetare. Conservare, drd. Marta Cordea și dr. Viorel Câmpean, informații reunite într-o prezentare PowerPoint, completate cu imagini din viața și activitatea acestui merituos fiu al plaiurilor noastre.
Preotul greco-catolic Antoniu Băliban este unul dintre memorandiști și s-a născut la 31 mai 1867 în Cig (localitate aparținătoare în prezent de orașul Tășnad). Cu studii efectuate la Tășnad, Satu Mare, Oradea și Beiuș, Antoniu Băliban a urmat apoi teologia la Gherla. Încă din anii studenției a avut și preocupări publicistice și de culegere a folclorului. După hirotonire a slujit, rând pe rând, la Unimăt, Acâș, iar după aceea la Băsești, unde și-a petrecut partea cea mai activă și poate cea mai frumoasă a vieții sale, în acei ani îndeplinind, pe lângă chemarea preoțească și funcția de secretar al marelui patriot național, George Pop de Băsești.
Din toamna lui 1915 revine la Unimăt şi în fruntea protopopiatului Eriului, până în 1930 când a fost transferat ca paroh şi protopop la Marghita. După pensionare s-a stabilit la Cluj. Acolo a şi trecut la cele veşnice, în 27 octombrie 1947. Locul de veci, conform dorinței sale, se află la Băsești, aproape de cel al lui George Pop de Băsești. Doi dintre copii i-au urmat chemarea, ajungând preoți greco-catolici: Virgil (prezent în 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia) şi Teofil (mort în închisorile comuniste).
La eveniment sunt invitați să participe reprezentanți ai administarției județene și locale, directori de instituții, oameni de cultură, prefesori și elevi, jurnaliști, membri ai comunității pasionați de studiul istoriei locale.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus