Turmele de mistreți distrug culturile din județ
În ultima perioadă au fost înregistrate la Instituţia Prefectului mai multe sesizări atât din partea primarilor, cât şi din partea cetăţenilor legate de pagubele produse în culturile agricole. Reclamaţiile au venit în special din zona Urziceni, Foieni, Sanislău, Cehal şi Tăşnad, unde proprietarii de terenuri sunt disperaţi că eforturile lor sunt distruse de mistreţi şi cer sprijin din partea autorităţilor.
În urma sesizărilor primite, prefectul Eugeniu Avram a convocat o întâlnire cu reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare ITRSV şi ai fondurilor de vânătoare din zonele vizate de distrugeri, cu scopul de a se stabili care sunt măsurile ce trebuie luate astfel încât culturile agricole să fie protejate cât mai eficient.
Administratorii fondurilor de vânătoare au susţinut că au luat toate măsurile care le sunt permise pentru a controla mişcarea turmelor de mistreţi însă există factori externi care influenţează comportamentul mistreţilor şi implicit mişcarea lor în teren. Printre factorii menţionaţi se numără stupăritul pastoral în păduri şi trecerea turmelor de oi pe terenurile împădurite.
Prefectul Eugeniu Avram a ţinut să le precizeze celor prezenţi la întâlnire că se impune o mai bună comunicare şi colaborare cu primarii de comune pentru elaborarea pe plan local a acţiunilor specifice prin care să se limiteze pagubele produse pe raza judeţului de turmele de mistreţi.
O cerere expresă a prefectului a vizat organizarea de urgenţă, încă în zilele următoare, de întâlniri în teritoriu a reprezentanţilor ITRSV şi administratorilor fondurilor de vânătoare cu primarii de comune pentru identificarea şi aplicarea măsurilor împotriva turmelor de mistreţi.
Prin legătura cu primarii, potrivit prefectului Avram, se poate obţine implicarea mai activă din partea cetăţenilor în sprijinirea măsurilor deja stabilite pentru protejarea culturilor agricole.ricole de turmele de mistreţi.