Danţu’ la şură – o tradiţie a codrenilor
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Judeţean a organizat luni, 2 mai, festivalul folcloric „Danţu’ la şură”. Evenimentul ajuns la cea de-a IX-a ediţie s-a desfăşurat în Soconzel.
„Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare , cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare, a reuşit să reînvie acest vechi obicei Danţu’ la şură. Prin acest eveniment, tinerii satului se adunau în zilele de duminică sau în zilele de mari sărbătoare la cea mai frumoasă şi cea mai mare şură din localitate şi organizau acest dans la şură. Anul acesta, evenimentul nostru a ajuns la cea de-a IX-a ediţie şi pot să afirm că aici în localitatea Soconzel, comuna Socond, se păstrează cel mai bine tradiţiile codreneşti din întreaga zonă a Codrului. Aceste tradiţii trebuie păstrate şi promovate. Ca o particularitate aparte, aş vrea să menţionez faptul că anul acesta avem oaspeţi chiar şi din Polonia, care auzind de evenimentul nostru, au venit din Cracovia să vadă acest Danţ’ la şură”, a declarat Robert Laszlo directorul Centrului de Creaţie.
Danţu’ la şură este un obicei specific zonei Codrului organizat de feciorii şi chizeşii locului, dar la care a participat toată suflarea satului şi de prin împrejurimi.
„Acuma suntem la cea de-a IX-a ediţie la Danţu’ la şură, la Soconzel, un obicei frumos, vechi, strămoşesc care am încercat să-l reînviem noi, Judeţul Satu Mare, Consiliul Judeţean prin intermediul Centrului de Creaţie. Nu pot decât să felicit Centru de Creaţie, pe domnul Felician Pop care acum este directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, că a pornit acest eveniment, pe Robert Laszlo, pe doamna Malvina care este de fapt sufletul, inima acestui frumos eveniment”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Adrian Ştef.
În zilele de duminică sau în zilele mari de sărbătoare, tinerii se întâlneau în cea mai frumoasă şi cea mai mare şură din sat, se cunoşteau şi legau prietenii pe viaţă.
„În urmă cu 8 ani, am iniţiat un program de reînviere a tradiţiilor în satele din zona Codrului şi din zona Oaşului. Chiar am început atunci cu Soconzelul şi am reînviat obiceiul Danţului la sură şi care iată că a prins rădăcini şi continuă. Suntem deja la ediţia a IX-a”, a declarat iniţiatorul evenimentului Felician Pop.
Jocurile codreneşti se caracterizează în primul rând prin faptul că pe lângă rolul de pereche în dans pe care îl aveau fetele, acestea erau și sprijinitoare ale feciorilor care executau bătăi pe ambele picioare şi chiar salturi peste cap.
Varietatea ponturilor bătute pe cizme și îmbinarea armonioasă a acestora, sunt trăsături bine conturate care se întâlnesc numai în dansurile populare din zona Codrului.