Ziua Mondială fără Tutun va fi marcată la Satu Mare Reviewed by CD on . Agenţia Naţională Antidrog (ANA) se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun (31 mai), prin organizarea, la niv Agenţia Naţională Antidrog (ANA) se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun (31 mai), prin organizarea, la niv Rating: 0
Ești aici: Acasă » Educație»Ziua Mondială fără Tutun va fi marcată la Satu Mare

Ziua Mondială fără Tutun va fi marcată la Satu Mare

Ziua Mondială fără Tutun va fi marcată la Satu Mare

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun (31 mai), prin organizarea, la nivel naţional, de activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar sau în comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.

În fiecare an, la data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, alături de parteneri, desfăşoară la nivel mondial ample campanii de informare pentru a sublinia riscurile pentru sănătate asociate consumului de tutun şi pentru a promova politicile sociale de reducere a consumului.
Anul acesta, Ziua Mondială Fără Tutun, având ca temă ”Tutunul și bolile cardiovasculare”, este dedicată asocierii între consumul tutunului și bolile cardiovasculare, campania propunându-și conștientizarea asupra:
• legăturii între consumul tutunului și bolile cardiovasculare, incluzând infarctul, care în acest moment reprezintă cauza principală a mortalității;
• activităților fezabile și măsurilor pe care instituțiile guvernamentale și populația le pot demara pentru a reduce riscul asocierii între consumul de tutun și riscurile asupra sănătății inimii.
Ziua Mondială fără Tutun 2018 coincide cu o serie de inițiative globale și oportunități care vizează epidemia tutunului, astfel că în acest an, campania va evidenția impactul pe care îl are consumul de tutun asupra sănătății cardiovasculare a oamenilor din toată lumea. Consumul de tutun este un factor de risc important pentru dezvoltarea bolilor de inimă coronariene, a infarctului și a bolilor vasculare periferice.
Obiectivele campaniei de marcare a Zilei Mondiale Fără Tutun 2018 îşi propun să sublinieze legătura dintre consumul de tutun și bolile cardiovasculare, să crească gradul de conștientizare globală privind riscurile bolilor cardiovasculare ale consumatorilor activi și pasivi şi să creeze oportunități de promovare a sănătății inimii, prin protejarea oamenilor de produsele din tutun.
În acest sens Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Satu Mare derulează în perioada 29 – 31 mai 2018, activităţi de sensibilizare şi informare cu privire la efectele nocive asociate fumatului, astfel:
– În data de 30.05.2018, între orele 10.00-12.00, la Şcoala Gimnazială “Mircea Eliade” se va desfăşura Concursul judeţean de cunoştinţe „Ţigara, prieten sau duşman?”, la care vor participa 16 echipe compuse din câte 2 elevi din cadrul a 5 unităţi de învăţământ gimnazial. Concursul reprezintă faza finală a proiectului local cu acelaşi nume, desfăşurat pe parcursul anului şcolar 2017-2018 în cele 5 unităţi de învăţământ: Şcoala gimnazială „Mircea Eliade”, Liceul cu Program Sportiv Satu Mare, Liceul Teoretic German „Johann Ettinger” Satu Mare, Şcoala gimnazială „Bălcescu-Petofi”, Şcoala gimnazială „Constantin Brâncoveanu”.
– În data de 31.05.2018, vor fi distribuite 1500 de scrisori de sensibilizare şi conştientizare a părinţilor elevilor din clasele primare din municipiul Satu Mare. Acţiunea reprezintă o iniţiativă a Echipei Intersectoriale Locale pentru Prevenirea şi Combaterea Exploatării Copiilor prin muncă, Prevenirea violenţei asupra copilului şi a violenţei în familie.
– În data de 31.05.2018, între orele 10.00-12.00, în Grădina Romei, vor avea loc activităţi de sensibilizare şi conştientizare, alături de instituţiile membre ale Comisiei de Monitorizare a Activităţii Preventive de la nivelul judeţului Satu Mare.
– În perioada 29-31.05.2018, se vor desfăşura activităţi de sensibilizare şi conştientizare a persoanelor private de libertate, aflate în Penitenciarul Satu Mare.
Consumul de tutun și bolile cardiovasculare
Bolile cardiovasculare sunt pe primul loc ca și cauză a mortalității în lume, iar fumatul activ și pasiv contribuie cu 12% la mortalitatea cauzată de acestea. Consumul de tutun este pe locul 2 ca și cauză directă a bolilor cardiovasculare, după presiunea foarte ridicată a sângelui.
Epidemia globală a tutunului este responsabilă pentru moartea a 7 milioane de persoane anual, din care 900.000 sunt fumători pasivi.
Măsurile propuse de Organizația Mondială a Sănătății sunt aliniate convenției cadru privind controlul tutunului și includ:
•Monitorizarea consumului de tutun și a politicilor de prevenire;
• Protejarea populației de expunerea la fum, prin interzicerea totală a fumatului în spații publice închise, mijloace de transport în comun și la locurile de muncă;
•Oferirea de ajutor pentru renunțarea la fumat;
• Avertismentele privind riscurile fumatului pe pachetele de țigări, prin editarea cu design standard, incluzând elemente grafice cu privire la riscurile asupra sănătății și implementarea de campanii eficiente mass-media cu privire la riscurile fumatului activ și pasiv;
• Aplicarea de interdicții asupra oricăror forme de promovare a produselor din tutun;
• Creșterea taxelor asupra produselor din tutun pentru a le face mai greu accesibile.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus