Ziua Imnului Național, marcată la Satu Mare
Pe data de 29 iulie poporul român sărbătorește Ziua Imnului Național. „Deșteaptă-te române” a fost cântat pentru prima dată în această zi, în timpul Revoluţiei de la 1848. În anul 1990, „Deșteaptă-te române!” a devenit imnul național al României, compus de un autor necunoscut. Versurile și aranjamentul îi aparțin lui Andrei Mureșanu.
Ziua Imnului Național a fost marcată luni la Satu Mare, în organizarea Instituției Prefectului, Consiliului Județean, Primăriei municipiului Satu Mare și Garnizoanei Satu Mare.
La manifestare au participat prefectul județului Eugeniu Avram, subprefectul Cristian Sasu, președinele Consiliului Județean, Adrian Ștef, vicepreședintele Mircea Govor, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, viceprimarii Marcela Papici și Radu Roca, senatorul UDMR Pataki Csaba, reprezentați PD-L, consilieri locali, dar și mulți director ai insitutțiilor deconcentrate.
Evenimentul a avut loc pe platoul din Piața 25 Octombrie din municipiu. Manifestările au început cu întâmpinarea oficialităților, după care preotul militar Cristian Silaghi a ținut o binecuvântare și o rugăciune pentru poporul român, apoi a vorbit despre simbolistica versurilor imnului național al României.
Mesajul Preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef cu prilejul Zilei Imnului Național: „Imnul naţional face parte, alături de drapel, de ziua naţională şi de stemă, din rândul simbolurilor naţionale. Este foarte important să sărbătorim cu toţii această zi pentru că ea ne ajută să întărim acest sentiment al identităţii naţionale şi în acelaşi timp să consolidăm sentimentul demnităţii naţionale.
Imnul naţional este simbolul unităţii şi continuităţii poporului român. Imnul naţional este acela care a fost prezent, practic, în toate momentele devenirii istorice a României moderne.
Imnul naţional este un simbol naţional care ne uneşte. Astăzi, este un moment de sărbătoare, este un moment în care ne bucurăm de un simbol atât de drag nouă, imnul naţional „Deşteaptă-te române”.”
În cadrul evenimentului au avut loc și câteva momente artistice susținute de Alexandru Iuhas, care a intonat imnul de stat, după care cei prezenți s-au bucurat de momentele muzicale susținute de Grupul Folk „Emilian Onciu” de la Palatul Copiilor, coordonat de Sorin Berindei, George Negrea, care a intrerpretat piesa „Țara din noi”, „Parc Folk Grup” –Sorin Balaj, Ionel Bledea, care au interpretat melodia „Doamne ocrotește-i pe români”.
Directorul Teatrului de Nord Satu Mare, Sorin Oros, alături de Adriana Vaida, au recitat poezii, iar la final întreaga asistență a intonat imnul național al României, alături de Fanfara din Căpleni.