Tinerii străzii, în turneu artistic prin școli și licee sătmărene
În perioada 29 mai – 13 iunie 2014, are loc turneul de prezentare a unui spectacol artistic ai căror actori sunt chiar tinerii străzii, beneficiari ai serviciilor Asociației STEA.
Turneul a început joi, la Școala din Mădăras și s-a bucurat de un real succes ridicând în picioare cei peste 125 de elevi și cadre didactice care au ales să petreacă o oră urmărind programul artistic pregătit îndelung de către tinerii actori, sub îndrumarea și cu sprijinul lui Dorel Iurcencu, regizor tehnic în cadrul Teatrului de Nord Satu Mare.
Acesta va continua cu Școala “Ion Creangă”, Liceul CFR, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă și Școala cu clasele I-VIII Satu Mare.
Evenimentul face parte din “Programul de dezvoltare personală bazat pe elemente de tradiţii culturale transfrontaliere” care are ca scop dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă şi a abilităţilor artistice a copiilor şi tinerilor implicaţi, aducându-le totodată numeroase beneficii prin: creşterea stimei de sine; îmbunătăţirea nivelului de autocunoaştere şi autoacceptare; dezvoltarea inteligenţei emoţionale şi a capacităţii de a se exprima etc, din cadrul proiectului „Pod Cultural Transfrontalier Pentru Incluziune Socială” – HUSKROUA/1101/082” finanţat de Uniunea Europeană prin Programul CBC ENPI 2007-2013 Ungaria-Slovacia-România-Ucraina.
Primele activităţi pe partea artistică au fost dedicate stabilirii împreună cu tinerii a elementelor de bază legate de spectacolul artistic. Luând în considerare părerea tinerilor, evaluarea talentului lor în diferite domenii, dar şi faptul că, în ciuda apartenenţei a peste 90% dintre aceştia la comunităţi de etnie romă, ei şi-au pierdut identitatea culturală, iar majoritatea elementelor de tradiţie specifice acestei etnii le sunt necunoscute, s-a stabilit de comun acord ca tema principală pentru spectacol să fie promovarea elementelor de tradiţie romă.
Astfel, sub îndrumarea expertului cultural, tinerii au început incursiunea magică în istoria romilor, pornind de la origini şi explorând elementele specifice culturii lor în decursul timpului, pentru a construi împreună toate componentele unui adevărat spectacol artistic (şcenariu, coloană sonoră, costume, decor) care va fi realizat cu sprijinul generos al Teatrului de Nord Satu Mare şi a unor oameni de cultură din Satu Mare.
Dupa turneul realizat in comunitatea locala satmareana, spectacolul Asociatiei STEA va fi prezentat în cadrul unui festival internaţional organizat cu participarea tuturor partenerilor din proiect din România, Ungaria şi Ucraina.