Stop vot! Reviewed by CD on . Inainte de miezul noptii, conform ultimelor date comunicate de Biroul Electoral Judeţean, prezenţa la urne în judeţul Satu Mare a fost de 27,27% până la ora 19, Inainte de miezul noptii, conform ultimelor date comunicate de Biroul Electoral Judeţean, prezenţa la urne în judeţul Satu Mare a fost de 27,27% până la ora 19, Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Stop vot!

Stop vot!

Stop vot!

Inainte de miezul noptii, conform ultimelor date comunicate de Biroul Electoral Judeţean, prezenţa la urne în judeţul Satu Mare a fost de 27,27% până la ora 19, puţin mai mult faţă de scrutinul similar din 2009. În municipiul Satu Mare prezenţa a fost şi mai mare, de 29,39%, ceea ce a clasat judeţul pe locul 21 în clasamentul naţional. Prezenţa la vot în Colegiul 2 era de 29,85% la ora 19.

Ora 18.30: Prezenţa la vot în judeţul Satu Mare se menţine relativ bună, cu 18,63% la ora 16, puţin mai mult decât la alegerile europarlamentare din anul 2009 şi mai mare decât media naţională de 18,41%. Astfel, judeţul Satu Mare a avansat pe locul 20 în clasamentul naţional al prezenţei la vot.
În mediul urban avem prezenţă de 18,32%, în timp ce în mediul rural e 18,94%, iar în municipiul Satu Mare este fix 19%. Ca pe tot parcursul zilei, Colegiul 2 e în frunte, cu 21,02%.
UPDATE ora 15.30: Sătmărenii au parcă mai mult chef de vot la alegerile europarlamentare ca în urmă cu cinci ani şi nu ne mai situăm în coada clasamentului pe ţară, dar e loc de mai bine.
Dacă la ora 10 prezenţa la vot era la nivel de judeţ 4,63%, iar în municipiul Satu Mare 4,68, puţin peste media naţională de 4,61%, lucrurile s-au îmbunătăţit după ieşirea oamenilor de la biserică.
La ora 13, prezenţa la vot la nivelul întregului judeţ Satu Mare era de 12,54%, în timp ce media naţională era de 12,54%. În municipiul Satu Mare votaseră deja 13,54% dintre cetăţenii cu drept de vot. Se pare că mediul rural a depăşit cel urban în judeţul Satu Mare în ceea ce priveşte prezenţa la vot: 12,72% la sate faţă de 12,42 în oraşe. În prezent, judeţul Satu Mare se află undeva la mijlocul clasamentului naţional, pe locul 21.
În Colegiul 2 situaţia e şi mai bună, acolo votând până la ora 10 cam 5,31% dintre locuitorii acelei regiuni, iar până la ora 13 s-a ajuns la un procent de 14,22%, ceea ce înseamnă că pentru Camera Deputaţilor votează, în medie, mai mulţi decât pentru Parlamentul European. Acest fenomen se datorează, se pare, mobilizării mai mari a susţinătorilor candidaţilor care se întrec acolo în competiţia electorală.
Ora 14.30: La orele amiezii a fost rândul candidatului Alianţei PSD-UNPR-PC, Ovidiu Silaghi, să-şi exprime votul chiar în colegiul în care candidează.
El a venit însoţit la secţia de la Şcoala Generală din Odoreu de directorul său de campanie electorală, analistul politic Niels Schnecker, şi câţiva prieteni.
La ieşirea din cabina de vot, Ovidiu Silaghi a recunoscut că s-a votat pe sine însuşi în alegerile parţiale pentru Camera Deputaţilor, deoarece „acesta este semnalul politic pe care vrem să-l transmitem de la Satu Mare”, iar la alegerile europarlamentare a votat „fiind conştient, ca europarlamentar în funcţie, de importanţa acestei instituţii, în condiţiile în care 70% din legile care se implementează în România vin ca directive europene”.
Puţin mai târziu, la secţia de votare amenajată în incinta Liceului Reformat a sosit preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, care, în conformitate cu tradiţia instituită de el însuşi, a oferit câte-un trandafir galben doamnelor din comisia de votare şi ziaristelor din presa locală.
După ce şi-a exprimat votul doar pentru alegerile europarlamentare, el neavând domiciliul, deci nici drept de vot în Colegiul 2, în scurta declaraţie de presă nu a lăsat dubii asupra opţiunii sale: „Am votat azi pentru continuitate, unitate, pentru un judeţ european şi o Românie europeană, cu o democraţie adevărată”.
Primii candidaţi în Colegiul Electoral 2 pentru Camera Deputaţilor au votat la orele dimineţii.
Candidata Partidului Mişcarea Populară, Laura Bota, a sosit împreună cu soţul şi fiica ei la secţia amenajată în clădirea Şcolii Generale „Lucian Blaga” din Satu Mare. Nu şi-a ascuns emoţiile, recunoscând că acesta este cel mai important vot din viaţa ei.
„Vă rog frumos să veniţi la vot, doar prin votul vostru puteţi să vindecaţi România, doar împreună cu voi putem să schimbăm România şi s-o ridicăm acolo unde trebuie ea să fie, ca ţară membră a Uniunii Europene” – a îndemnat Laura Bota.
Cealaltă doamnă candidată în Colegiul 2, Ileana Blidar, a sosit la secţia de la Căminul Cultural din Păuleşti însoţită de membrii familiei, dar şi de colega ei deputat de Ţara Oaşului, Andreea Paul, şi de preşedintele Organizaţiei Judeţene a Partidului Democrat-Liberal, Petre Mureşan.
„Dragi sătmăreni, astăzi e o zi importantă pentru noi, de aceea vă invit să votaţi atât pentru Parlamentul României, cât şi pentru Parlamentul European. Vă rog să votaţi oamenii cu sufletul şi mâinile curate!” – le-a cerut Ileana Blidar alegătorilor.
„Astăzi am votat cu sufletul ardelenesc, cu gândul la România şi cu fapta europeană. Îi invit pe toţi românii să vină la vot, este foarte important. Astăzi alegem traseul european al României pe următorii cinci ani. Astăzi alegem decizia parlamentară care ne vizează în mod direct în următorii doi ani. Aşadar, este important să mergem cu toţii la vot cu sufletul şi mintea curate” – a declarat Andreea Paul.
Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, însoţit de familie şi de viceprimarul Radu Roca, a votat la secţia amenajată în clădirea Asociaţiei Judeţene de Fotbal. “Am votat pentru o echipă de candidaţi serioasă, care poate să reprezinte cu onoare România şi nu s-o denigreze, cum au făcut alţi europarlamentari. Am votat şi pentru că schimbarea în bine va fi vizibilă în următoarele luni“ – a declarat Dorel Coica.
ORA 8.00: Secțiile de vot s-au deschis la ora 7 dimineața și până la închiderea de la ora 21 urnele așteaptă voturile alegătorilor în toate cele 334 secții de vot amenajate în județul Satu Mare.
Majoritatea sătmărenilor sunt invitați să aleagă doar candidații pentru Parlamentul European, dar cei care locuiesc în Colegiul Electoral nr.2 – cuprinzând cartierele din partea stângă a Someșului în municipiul Satu Mare, precum și comunele Apa, Culciu, Medieșu Aurit, Odoreu, Păulești, Valea Vinului și Viile Satu Mare – au acum ocazia să voteze și pentru un mandat rămas vacant în Parlamentul României, mai precis în Camera Deputaților.
Pentru sătmăreni prezintă, probabil, mai mult interes bătălia electorală din Colegiul 2, dar ar fi o greșeală să neglijeze scrutinul european, în condițiile în care în Parlamentul European se iau decizii importante și pentru viața de zi cu zi a tuturor cetățenilor din țările membre UE, de la reglementarea accizelor la pălincă până la reducerea tarifelor de roaming în telefonie sau internet mobil.
Alegerile europene oferă alegătorilor șansa de a influența viitoarea orientare politică a Uniunii Europene atunci când îi vor vota pe cei 751 de deputați în Parlamentul European, care le vor reprezenta interesele în următorii cinci ani.
Alegătorii români se prezintă la urne pentru a-i alege pe cei 32 de deputați români în Parlamentul European. Aceștia candidează pe listele celor mai importante partide din România și sunt, în general, personalități din prima linie ale formațiunilor lor politice.
Pentru sătmăreni prezintă interes mai mare, probabil, candidatura lui Ioan Mircea Pașcu pe lista Partidului Social-Democrat, el fiind originar din Țara Oașului și deja un veteran al Legislativului de la Bruxelles și Strasbourg.
Sătmărenii, alături de alte 400 milioane cetățeni cu drept de vot ai Uniunii Europene, au ocazia acum să decidă câți deputați vor ajunge la Bruxelles de la fiecare partid, stabilind astfel raporturile de forțe dintre grupurile politice din Parlamentul European.
Cele mai mari astfel de grupuri, la ora actuală, sunt Partidul Socialiștilor Europeni, la care este afiliat PSD, și Partidul Popular European, din care fac parte PD-L și UDMR, dar își doresc să fie primiți în această familie și candidații PMP sau ai Forței Civice, dacă partidele lor vor reuși să adune cel puțin câte 5% din totalul voturilor exprimate de cetățenii români la aceste alegeri.
Odată ajunși la Bruxelles, deputații din toate țările membre ale UE vor alcătui noua majoritate, respectiv opoziție din Parlamentul European, ceea ce va conta în mod decisiv în desemnarea succesorului lui Jose Manuel Baroso la conducerea Comisiei Europene, un fel de guvern european care implementează toate legile și reglementările votate la Bruxelles.
Din cele 13 de partide politice europene, cinci au nominalizat candidați care să îi succeadă actualului președinte al Comisiei Europene.
PPE l-a nominalizat pe Jean-Claude Juncker, fost premier al Luxemburgului și fost președinte al Eurogrup, candidatul PSE este Martin Schulz, actualul președinte al Parlamentului European, Liberalii și Democrații au optat pentru Guy Verhofstadt, fost premier belgian și actual lider al grupului liberal din PE, Verzii au nominalizat un duo alcătuit din deputații europeni José Bové (Franța) și Ska Keller (Germania), în timp ce Stânga Europeană l-a nominalizat pe Alexis Tsipras, liderul partidului Syriza din Grecia.
De asemenea, noua majoritate politică rezultată în urma alegerilor va elabora legislația europeană în următorii cinci ani în domenii cum ar fi piața unică sau libertățile cetățenești. Parlamentul, singura instituție a Uniunii ai cărei membri sunt aleși prin vot direct, reprezintă un pivot al sistemului decizional al Uniunii și se află pe picior de egalitate cu guvernele naționale în ceea ce privește aproape toată legislația UE.
În ceea ce privește alegerile din Colegiul 2 pentru Camera Deputaților, lucrurile sunt mai “românești”. Putem declara fără exagerare că suntem probabil după cea mai bizară campanie electorală de care au avut parte, de exemplu, sătenii din Cărășeu.
Acest colegiu, aparent neînsemnat, a intrat în atenția presei naționale atât datorită manevrelor politice ciudate și îndrăznețe pe care le-a declanșat “transferul” lui Ovidiu Silaghi din fruntea Organizației Județene a PNL direct în PSD pentru a putea candida acolo, cât și, mai ales, datorită deciziei neașteptate a celei mai pitorești figuri a politicii românești, Dan Diaconescu, de a-și încerca norocul aici pentru a putea să-și împlinească visul – un loc în Camera Deputaților.
S-au înscris în cursa electorală, în ordinea de pe buletinele de vot:
Ileana Blidar – Partidul Democrat Liberal
Nagy Szabolcs – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România
Ovidiu Silaghi – Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC
Laura Diana Bota – Partidul Mişcarea Populară
Dan Diaconescu – Partidul Poporului Dan Diaconescu
Sergiu Lucian Băbășan – Partidul Forţa Civică
Autoritățile au luat toate măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă fără probleme deosebite.
Aproape 1.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, adică 345 polițiști, 87 polițiști de frontieră, 104 jandarmi și 138 pompieri sunt angrenaţi în judeţul Satu Mare în asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, precum şi pentru protecţia celor 334 de secţii de votare.
Alţi 141 de poliţişti şi 64 jandarmi, în perioada desfăşurării procesului electoral, se vor afla în stradă pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale.
De asemenea, pentru soluţionarea solicitărilor şi semnalărilor cu privire la evenimentele produse în ziua alegerilor, la nivelul judeţului, vor acţiona, conform competenţelor, 47 de poliţişti, constituiţi în 10 echipe operative. Totodată, a fost stabilit şi un efectiv de rezervă format din 95 angajaţi M.A.I., care va fi în permanenţă pregătit să acţioneze, dacă situaţia operativă va impune acest lucru.
Pentru promovarea mesajului Campaniei de Informare a Ministerului Afacerilor Interne, „Votează legal”, la I.P.J. Satu Mare au fost primite 400 de afişe, ce au fost postate în spaţiile cu vizibilitate mare. Acestea vor putea fi consultate şi în ziua alegerilor, la toate secţiile de votare din judeţul Satu Mare
Scopul campaniei este informarea, prevenirea şi conştientizarea cetăţenilor români, cu drept de vot asupra sancţiunilor aplicate în cazul nerespectării legislaţiei în vigoare.
Reamintim că potrivit articolului 387 din Codul Penal (Frauda la vot) votarea de două sau mai multe ori, sau introducerea în urnă a mai multor buletine de vot constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
De asemenea, art. 386 din Codul Penal (Coruperea alegătorilor) prevede că (1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni.
După închiderea urnelor vom publica primele rezultate neoficiale ale votului, bazate pe numărătoarea paralelă efectuată de reprezentanții partidelor politice în secțiile de votare, după care, în cursul zilei de luni vom afișa, bineînțeles, și rezultatele oficiale comunicate de Biroul Electoral Județean.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus