Siguranţa copiilor pe internet, prezentată de poliţişti elevilor Reviewed by CD on . Lumea virtuală este una dintre atracţiile principale ale generaţiilor actuale de copii şi tineri, fascinaţi de magia internetului, dar şi de infinitele posibili Lumea virtuală este una dintre atracţiile principale ale generaţiilor actuale de copii şi tineri, fascinaţi de magia internetului, dar şi de infinitele posibili Rating: 0
Ești aici: Acasă » Educație»Siguranţa copiilor pe internet, prezentată de poliţişti elevilor

Siguranţa copiilor pe internet, prezentată de poliţişti elevilor

Siguranţa copiilor pe internet, prezentată de poliţişti elevilor

Lumea virtuală este una dintre atracţiile principale ale generaţiilor actuale de copii şi tineri, fascinaţi de magia internetului, dar şi de infinitele posibilităţi de relaţionare şi socializare, un capitol adeseori deficitar în viaţa de zi cu zi.

Prezenţa copiilor în reţelele de socializare nu mai miră azi pe nimeni, sunt expresia firească a dorinţei lor de comunicare şi afirmare personală. În absenţa unui control parental, dar mai ales a unei autocenzuri absolut necesare într-un spaţiu în care fiecare îşi poate crea o imagine, adeseori lipsită de realism sau chiar falsă, acest comportament online poate scăpa de sub control, devenind chiar nociv.
Care sunt limitele până la care putem merge în viaţa virtuală? Cine ne sunt prietenii din mediul online? Cât de bine îi cunoaştem? Ce informaţii, date, imagini, putem posta pe reţelele de socializare? Care sunt comportamentele periculoase pe internet şi care sunt riscurile?
Toate aceste întrebări au constituit baza discuţiilor iniţiate de inspector de poliţie Hrihorişan Felicia, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, IPJ Satu Mare, împreună cu cei 300 de elevi de gimnaziu prezenţi în data de 8 februarie 2014 la Programul Educaţional Loga Dance.
Acest program, desfăşurat o dată pe lună şi aflat sâmbăta aceasta la a 23-a ediţie, se adresează în special elevilor din clasele I-VIII şi presupune organizarea unei discoteci controlate, cu reguli clar stabilite şi respectate cu stricteţe, pentru cei ce şi-ar dori să petreacă în cluburi, dar nu au încă vârsta adecvată pentru a frecventa astfel de locuri.
Totodată, în cadrul Programului Educaţional Loga Dance School, în cele 4 ore de distracţie supravegheată, sunt intercalate şi momente educative, care aduc în atenţia copiilor subiecte interesante, specifice vârstei preadolescenţei.
Subiectele abordate în cadrul ultimei întâlniri au fost siguranţa copiilor pe internet, susţinut de reprezentanta Poliţiei, şi consumul de droguri ilegale, în speţă de heroină, subiect prezentat într-o manieră interactivă de inspector Puşa Câmpan Beatrix, din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare, o prezenţă constantă la aceste activităţi.
Alegerea siguranţei pe internet ca temă de discuţie cu copiii nu este întâmplătoare, preocupările legate de acest subiect sunt tot mai evidente în întreaga lume şi ele rezidă din vulnerabilităţile constatate în comportamentul online al copiilor, în cadrul a numeroase studii de specialitate.
De altfel, în fiecare an în luna februarie există o zi internaţională specială dedicată siguranţei copiilor pe internet. În acest an, Safer Internet Day, cum este această zi denumită, este sărbătorită în data de 11 februarie 2014 în peste 65 de ţări din lume, printre care şi România.
Safer Internet Day îşi propune să atragă atenţia părinţilor şi copiilor asupra necesităţii de a avea un comportament responsabil pe internet, care presupune filtrarea informaţiilor accesibile copiilor, dar şi limitarea acceptării de prieteni noi online, un comportament care să nu-i aducă în postura de victime ale abuzurilor în spaţiul virtual.
Copiii au dovedit o mare deschidere în privinţa acestui subiect, declarându-se împătimiţi ai Facebook-ului, reţea pe care în multe situaţii o utilizează în mod liber, fără cenzură, acceptând cu uşurinţă persoane străine în lista de prieteni.
În cadrul întâlnirii au fost prezentate comportamentele cele mai vulnerabile pe internet, elevii având ocazia de a urmări şi materiale video pe acest subiect. Inspector Hrihorişan Felicia i-a îndemnat pe participanţii la Programul Educaţional să acceseze site-uri româneşti specializate privind siguranţa copiilor pe internet www.sigur.info, respectiv www.safernet.ro, un site în care copiii pot raporta abuzurile pe internet.
Întrucât întâlnirea a stârnit un interes deosebit pentru participanţi, fiind foarte instructivă, managerul Loga Dance School, Lorant Loga, a lansat invitaţia celor care au prezentat aceste teme de a participa şi la următorul Program Educaţional, care va avea loc în data de 1 martie 2014.

 

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus