Sătmărenii, premiaţi în proiectul naţional „Biblionet” Reviewed by CD on . În perioada 30 octombrie - 1 noiembrie s-a desfășurat la Biblioteca Națională a României conferința Future Libraries și Târgul de inovație Future Communities, p În perioada 30 octombrie - 1 noiembrie s-a desfășurat la Biblioteca Națională a României conferința Future Libraries și Târgul de inovație Future Communities, p Rating: 0
Ești aici: Acasă » Educație»Sătmărenii, premiaţi în proiectul naţional „Biblionet”

Sătmărenii, premiaţi în proiectul naţional „Biblionet”

Sătmărenii, premiaţi în proiectul naţional „Biblionet”

În perioada 30 octombrie – 1 noiembrie s-a desfășurat la Biblioteca Națională a României conferința Future Libraries și Târgul de inovație Future Communities, pentru a marca finalul implementării programului național Biblionet – Lumea în biblioteca mea și pentru a aduce în atenția decidenților și a opiniei publice rezultatele și impactul cestui program.

La deschiderea conferinţei au participat reprezentanţi ai Uniunii Europene (Neelie Kroes – vicepreşedintele Comisiei Europene şi Comisarul European pentru Agenda Digitală; Dacian Cioloş – Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală), ai administraţiei centrale (Dan Nica – ministrul pentru Societatea Informaţională; Mihnea Costoiu – Ministru Delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică; Raed Arafat – secretar de stat, în Ministerul Sănătăţii) şi partenerii strategici din Programul Naţional Biblionet.
Biblioteca Județeană Satu Mare a fost reprezentată de către o delegație compusă din Angela Câmpian, directorul interimar al instituției și coordonator local în cadrul Programului Biblionet; Mircea Ardelean, directorul general al Direcției Finanțelor Publice Satu Mare; Raluca Istrate și Bianca Ciceo, bibliotecari-traineri Biblionet.
În cadrul întrunirii s-au dezbătut teme privind dezvoltarea comunităţilor şi creşterea economică prin intermediul tehnologiei în România. Bibliotecile publice româneşti sunt şi ele parte a procesului de dezvoltare contribuind la accesul la informaţie şi tehnologie şi la dezvoltarea de politici de e-guvernare pentru cetăţeni.
Conferinţa de încheiere a programului a fost prilej de bilanţ pentru toţi cei implicaţi în implementarea Biblionet în România. În plenul conferinţei s-au dezbătut implicaţiile profunde pe care acest program le-a avut în societatea românească în domeniul educaţiei, vieţii social–economice şi culturale.
Bibliotecile au beneficiat de un „update” tehnologic (au fost dotate cu echipamente de ultimă generaţie) şi de instruire care le-au permis să ofere servicii moderne şi de calitate echivalente cu ale bibliotecilor de dincolo de graniţe. Acest lucru a făcut posibilă incluziunea digitală pentru sute de mii de cetăţeni români. În urma implementării Biblionet în România, peste 600.000 de români au folosit internetul pentru prima oară la biblioteca publică.
Cu această ocazie au fost aduse în prim plan poveştile de succes din bibliotecile româneşti şi parteneriatele strategice cu instituţii guvernamentale (ANBPR, APIA, ANPCDEFP) sau private (Visa Europe, Wolters Kluwer, Microsoft, Intuitext) care au adăugat plus valoare acestui program.
De-a lungul celor patru ani de program bibliotecile au creat multe servicii noi adresate comunităţilor. Acestea au fost motiv de mândrie profesională pentru cei care le-au pus în operă şi prilej de inspiraţie pentru colegii lor care pot replica aceste experienţe beneficiind de expertiza realizatorilor. S-a constatat că serviciile cele mai de succes s-au realizat cu resurse puţine dar cu multă dăruire şi pasiune din partea iniţiatorilor. Cele mai frumoase idei au venit de la biblioteci mici şi mijlocii care au găsit în comunitate susţinere şi implicare.
În cadrul conferinței a fost organizat primul târg de inovație Future Communities, o platformă de idei noi pentru viitor, care prezintă oportumitățile existente în România prin tehnologie și inovație, ce pot fi aplicate în folosul comunităților. Future Communities a fost inițiat de programul Biblionet Romania si Ministerul pentru Societatea Informațională, sub Înaltul Patronaj al Guvernului României.
In acest context, conferința Future Libraries a plasat bibliotecile în centrul comunităților viitorului, concentrând în trei zile prezentări de bune practici, abordări pentru servicii și programe durabile și ateliere de lucru pe o tematică diversă: servicii noi, modele de lucru în parteneriat, advocacy și învățare pe tot parcursul vieții.
Biblioteca Județeană Satu Mare, premiată și la acest eveniment profesional
Un punct distinct în agenta conferinței l-a reprezentat ceremonia de decernare a premiilor „Idei pentru mâine@biblioteca ta”. Biblioteca Județeană Satu Mare a fost premiată la secțiunea Impact, Advocacy & Mobilizarea comunității pentru campania de promovare a importanței bibliotecii în comunitate, a lecturii și a unui mod de viață sănătos și activ – „Pedalez pentru bibliotecă”, inițiată de bibliotecarul-trainer Raluca Istrate și derulată în 23 aprilie 2013, de Ziua Bibliotecarului din România, în contextul suitei de evenimente derulate în cadrul Săptămânii Naționale a Bibliotecilor.
Pentru bibliotecari, aderarea la Programul național Biblionet – Lumea în biblioteca mea a însemnat o schimbare radicală a activității de până atunci, a însemnat pregătirea pentru un nou tip de abordare a relației dintre biblioteca publică și comunitatea locală în cadrul căreia aceasta funcționează.
Suma pe care Biblioteca Județeana Satu Mare a reușit să o atragă pe tot parcursul proiectului se ridică la 1.500.000 de lei, sumă concretizată în dotarea a 54 de biblioteci publice din județ cu echipamente IT și software, dovadă elocventă a faptului că Biblioteca Județeană și autoritățile locale au privit cu cea mai mare seriozitate și cu un profund simț de răspundere implementarea acestui generos program.
Cea mai importantă problemă cu care se confruntă bibliotecile în urma încheierii finanţării programului este aceea a sustenabilităţii. În acest scop, încă din timpul derulării lui s-au pus bazele unor grupuri de lucru formate din specialişti din cadrul bibliotecilor (metodişti, traineri şi informaticieni), care să contribuie la rezolvarea problemelor cu care se confruntă sistemul creat. Totodată aceste grupuri (Impact, Grupul de Lucru pe Training, Grupul IT) vor urmări şi fructifica oportunităţile de finanţare şi de dezvoltare a serviciilor pe care le vor identifica in mediul european şi cel românesc.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus