Retrocedarea Manastirii Bixad a fost suspendata in ultimul moment (Galerie FOTO) Reviewed by CD on . Peste 200 de persoane au incercat astazi sa stopeze drumul spre Manastirea Bixad. Inca de la primele ore ale diminetii, sute de localnici au iesit in strada si Peste 200 de persoane au incercat astazi sa stopeze drumul spre Manastirea Bixad. Inca de la primele ore ale diminetii, sute de localnici au iesit in strada si Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Retrocedarea Manastirii Bixad a fost suspendata in ultimul moment (Galerie FOTO)

Retrocedarea Manastirii Bixad a fost suspendata in ultimul moment (Galerie FOTO)

Peste 200 de persoane au incercat astazi sa stopeze drumul spre Manastirea Bixad. Inca de la primele ore ale diminetii, sute de localnici au iesit in strada si au blocat cu camioanele si cu masinile drumul care duce la Manastirea din Bixad sperand astfel sa blocheze executorul judecatoresc, sa execute sentinta privind retrocedarea. Autovehiculele au fost inlaturate mai apoi de catre comandantul Politiei Negresti Oas.

Bixadenii nemultumiti de decizia instantei de judecata privind retrocedarea unei parti a terenurilor si a cladirilor vechi s-au strans in fata manastirii in frunte cu Staretul manastrii din Bixad, Emanuil Rus. Arhimandritul Emanuil Rus, a cerut bixadenilor si celor prezenti la fata locului sa nu decurga la violenta ci doar sa isi exprime nemultumirea fata de decizia judecatoreasca si de situatia creata de aceasta. Bixadenii sustin ca atat terenul cat si manastirea este a ortodocsilor si ca nu vor permite niciodata greco-catolicilor sa calce pe terenul lor, teren care sustin acestia a fost a stramosilor lor, ortodocsi. Prezent la fata locului si fostul primar al comunei Bixad, Gheorghe Honca, cere amanarea executarii silite si organizarea unui referendum in localitate. In jurul orei 9.00, clopotele manastirii au inceput sa bata, in asteptarea executorului. Bixadenii au facut un lant viu in fata Manastirii Bixad, asteptand ca executorul insotit de jandarmi sa soseseasca la lacasul de cult pentru a executa sentinta privind retrocedarea. In fata mansitirii din Bixad s-au strans in lant viu aproximativ 15 preoti din Tara Oasului, dar si alti preoti veniti de mai departe, din restul judetului Satu Mare. Preotul din Sanislau, Radu Man, a venit la Bixad insotit de zece enoriasi ca sa apere manastirea. Sositi la fata locului peste 100 de jandarmi si peste 100 de politisti, impreuna cu executorul judecatoresc au intrat cu forta peste bixadenii revoltati si cu mare greutate s-a reusit in cele din urma sa se treaca peste gardul viu facut de cei prezenti, reusind mai apoi sa se inceapa executarea silita. Reprezentantii partii greco-catolice au finalizat masuratorile proprietatilor retrocedatea. Resemnati dar dezamagiti, cei peste 200 de credinciosi ortodocsi si preoti au inceput sa plece de la Manastirea Bixad, sperand ca justitia sa le faca dreptate in termenele viitoare ale proceselor. Consiliul Judetean a depus in aceasta dimineata o cerere privind suspendarea executarii, avand in vedere ca bunurile retrocedate greco-catolicilor se aflau in proprietatea Consiliului Judetean iar CJ a obtinut in instanta suspendarea executarii silite. Judecatoria Negresti-Oas a admis azi cererea de ordonanta presedentiala depusa de CJ privind suspendarea provizorie a executarii silite pana la judecarea pe fond a cererii de suspendare a executarii silite. Doi reprezentanti au fost trimisi de catre Consiliul Judetean la Bixad pentru a opri executarea sentintei privind retrocedarea. In consencinta, toate actele intreprinse astazi se anuleaza. Consiliul Judetean sustine ca este proprietartul Preventoriului TBC din curtea Manastirii, retrocedat greco-catolicilor.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus