In noaptea de Înviere mii de sătmăreni au luat Lumina Sfântă de la Ierusalim Reviewed by CD on . Mii de creştini ortodocşi din Satu Mare au luat în noaptea Învierii Lumina Sfântă de la Ierusalim, care le-a fost împărţită de preoţi. Bisericile din județ au f Mii de creştini ortodocşi din Satu Mare au luat în noaptea Învierii Lumina Sfântă de la Ierusalim, care le-a fost împărţită de preoţi. Bisericile din județ au f Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»In noaptea de Înviere mii de sătmăreni au luat Lumina Sfântă de la Ierusalim

In noaptea de Înviere mii de sătmăreni au luat Lumina Sfântă de la Ierusalim

In noaptea de Înviere mii de sătmăreni au luat Lumina Sfântă de la Ierusalim

Mii de creştini ortodocşi din Satu Mare au luat în noaptea Învierii Lumina Sfântă de la Ierusalim, care le-a fost împărţită de preoţi.

Bisericile din județ au fost pline de credincioși care au aşteptat miezul nopţii pentru a auzi ‘Hristos a Înviat!’ şi a răspunde cu creştinescul ‘Adevărat a Înviat!’.
Tot sâmbătă noaptea a avut loc și la tradiţionala slujbă de sfinţire a bucatelor.
Obiceiul sfinţirii bucatelor este transmis din generaţie în generaţie, multe dintre familii aducându-şi la slujbă copiii încă înainte ca aceştia să înceapă să meargă.
La finalul slujbei pascale, preoţii au trecut printre rânduri şi au sfinţit coşurile pline cu ouă roşii, cozonaci, miel umplut, pască, şuncă, usturoi verde, ridichi, vin sau pălincă.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, municipiul Satu Mare a fost luminat de lumânările credincioşilor ortodocşi, catolici, reformaţi şi de alte rituri care au luat parte la slujba de Înviere. “Lumina” pe care au luat-o acasă aprinde, în următoarele trei zile, lumânările care vor împodobi mesele pascale.
În acest an, ortodocşii şi catolicii sărbătoresc împreună Sfintele Paşti.
Traficul rutier a fost restricţionat mai ales în zonele bisericilor, pentru ca slujbele să nu fie perturbate de mașinile care au circulat sâmbătă noaptea.
„Veniți de luați lumină!”
Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă sâmbătă seara, cu o întârziere de o oră, la București, de către o delegaţie a Patriarhiei Române, după care trei avioane de mici dimensiuni au dus lumina la Satu Mare, Baia Mare, Cluj Napoca, Suceava, şi Timişoara.
Lumina Sfântă a ajuns pe Aeroportul Otopeni sâmbătă, în jurul orei 20.30, cu o cursă charter, de către o delegație coordonată de PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
De pe Aeroportul Otopeni, Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost dusă cu trei avioane de mici dimensiuni la Satu Mare, cu escală la Cluj-Napoca și Baia Mare, Suceava şi Timişoara, pentru clerul şi credincioşii ortodocşi din țară.
Tradiţia Patriarhiei de a aduce în ţară Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost instituită în 2009 de PF Daniel.
De aproape 2.000 de ani, una dintre cele mai mari minuni sărbătorite de creştinii ortodocşi este aprinderea miraculoasă a Sfintei Lumini în mormântul Mântuitorului Iisus Hristos, în Sâmbăta Mare, la prânz, urmată de procesiunea prin centrul vechi al Ierusalimului.
Avionul care a adus Lumina Sfântă la Satu Mare, Baia Mare și Cluj a fost pus la dispoziție de omul de afaceri sătmărean Mircea Lețiu.
„Sfânta Lumină ajunge la Cluj Napoca, în Baia Mare şi la Satu Mare, ca dar al credinţei şi efortului finanicar făcut de domnul inginer Mircea Leţiu, membru în Adunarea Naţională Bisericească şi care a suportat costurile transportului cu avionul, anul acesta fiind a şaptea oară când se aduce Sfânta Lumină de la Ierusalim în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului”, a declarat preot Cristian Ştefan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.

 

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus