Jobbik vrea voturi și de la maghiarii sătmăreni și laudă lupta anticorupție din România Reviewed by CD on . Purtătorul de cuvânt al partidului Jobbik din Ungaria, Apati Istvan, a susținut joi o conferință de presă la biroul din Satu Mare al europarlamentarului Kovacs Purtătorul de cuvânt al partidului Jobbik din Ungaria, Apati Istvan, a susținut joi o conferință de presă la biroul din Satu Mare al europarlamentarului Kovacs Rating: 0
Ești aici: Acasă » Politică»Jobbik vrea voturi și de la maghiarii sătmăreni și laudă lupta anticorupție din România

Jobbik vrea voturi și de la maghiarii sătmăreni și laudă lupta anticorupție din România

Jobbik vrea voturi și de la maghiarii sătmăreni și laudă lupta anticorupție din România

Purtătorul de cuvânt al partidului Jobbik din Ungaria, Apati Istvan, a susținut joi o conferință de presă la biroul din Satu Mare al europarlamentarului Kovacs Bela, abordând atât subiecte generale de politică națională și internațională, cât și referiri la relațiile cu maghiarii sătmăreni, el reprezentând regiunea vecină Mateszalka, în calitate de deputat, în Parlamentul de la Budapesta.

În conferința de presă susținută alături de reprezentantul grupului de susținători sătmăreni ai partidului considerat a fi extremist, Dula Zsolt, deputatul Jobbik a făcut declarații (în mod surprinător și paradoxal) pozitive despre autoritățile române, în antiteză cu Guvernul FIDESZ al Ungariei, în care a dat ”ca-n hoții de cai”, aceasta fiind o strategie adoptată în pregătirea alegerilor parlamentare ce vor avea loc anul viitor în țara vecină și în care Jobbik se anunță a fi principalul adversar politic al actualei formațiuni politice de guvernământ.
De exemplu, el a criticat FIDESZ pentru anularea evenimentelor de comemorare a ceea ce se dorește a fi Anul Trianon, propuse pentru 2020, amintind de faptul că, în tot acest timp, Guvernul României pregătește ceremonii fastuoase pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri de la 1918.
Apati Istvan s-a referit și la recenta vizită a președintelui Klaus Iohannis în Secuime, el catalogând prestația acestuia ca fiind ”dezamăgitoare” din punctul de vedere al etnicilor maghiari și a promis, în cazul în care Jobbik va forma anul viitor noul guvern de la Budapesta, susținere pentru singura formațiune politică a maghiarilor ardeleni care mai ține sus stindardul luptei pentru autonomie teritorială, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, după ce FIDESZ și partenerii lor de aici, UDMR, se pare că ”au îngropat securea războiului”.
În ceea ce privește relațiile Jobbik cu UDMR, mai ales cu organizația care conduce acum de facto municipiul și județul Satu Mare, deputatul din județul vecin s-a exprimat foarte diplomatic, recunoscând că ”mai există potențial de dezvoltare” :)))))
Totuși, Apati Istvan a recunoscut că se bazează și pe voturile maghiarilor sătmăreni cu dublă cetățenie, deoarece, cunoscând sistemul electoral din Ungaria, voturile acestora ar putea fi decisive pentru obținerea unei eventuale majorități parlamentare.
A amintit și de proiectul de lege al salarizării unitare la nivel european, despre care a vorbit și liderul Jobbik în interviul pe care l-a acordat presei sătmărene de limba română, și care a trecut deja de acceptul Comisiei Europene, urmând ca în septembrie să înceapă adunarea de semnături de susținere pe tot continentul, inclusiv la Satu Mare.
”Sperăm ca aceasta inițiativă să fie un semnal pentru colaborarea tuturor popoarelor din această regiune a Europei, indiferent de eventualele tensiuni istorice dintre ele, asemenea proiecte oferindu-ne șansa de a lupta împreună pentru țeluri comune” – a declarat Apati Istvan.
În aceeași notă pozitivă, deputatul maghiar a lăudat activitatea Direcției Naționale Anticorupție din România, cu rezervele de rigoare, subliniind că în condițiile actuale așa ceva este de neconceput în Ungaria condusă de ceea ce consideră a fi Mafia FIDESZ.
”Sperăm ca anul viitor, după ce vom prelua guvernarea, să putem să prezentăm și noi asemenea rezultate în lupta anticorupție. Dorim să înființăm și noi o structură asemănătoare cu DNA, dar bineînțeles cu grijă mare pentru a evita eventuale influențe din partea unor puteri externe” – a încheiat, tot cu formulare foarte diplomatică și aluzii străvezii, deputatul Apati Istvan.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus