Expoziție de ceramică figurativă și lansare de carte în memoria lui Vasile Adamescu, un OM nemaivăzut
Asociația Nevăzătorilor din România, filiala Satu Mare în colaborare cu Biblioteca Județeană organizează în premieră pentru Satu Mare un dublu eveniment ce se va derula luni, 12 februarie, cu începere de la ora 13:00. Evenimentul îi este dedicat profesorului, artistului și scriitorului Vasile Adamescu și include expoziția de ceramică figurativă intitulată „Mâna care vede”, precum și lansarea cărții autobiografice „Înfruntând viața”, tipărită în trei volume.
Expoziția va fi organizată la parterul Bibliotecii Județene Satu Mare, accesibilizată persoanelor cu dizabilități și va putea fi vizitată în perioada 12–16 februarie.
Evenimentul de lansare a cărții „Înfruntând viața” se va derula în Sala multimedia a instituției, situată tot la parterul clădirii, și va beneficia de prezentarea profesorului Viorel Micu de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca.
„Vasile Adamescu, persoană cu surdocecitate, a fost şi rămâne un etalon, un exemplu demn de urmat. În paginile cărţii sale autobiografice, intitulată sugestiv „Înfruntând viaţa”, Vasile Adamescu ne descrie cea mai mare reuşită a psihopedagogiei româneşti, educarea şi instruirea unei persoane fără auz şi văz. Aşa cum spunea de atâtea ori, vă îndemn şi eu să vă luptaţi pentru fiecare caz în parte, să aveţi multă răbdare, să depuneţi multă muncă şi să fiţi o echipă unită: copil, profesori şi părinţi. Este de datoria noastră să nu-l uităm pe Vasile Adamescu, profesorul, mentorul, scriitorul, artistul şi Omul, care ne-a înconjurat de fiecare dată cu căldură, care ne-a zâmbit, ne-a dat sfaturi, ne-a iubit, şi care şi-a folosit toată priceperea pentru educarea copiilor cu dizabilități din ţara noastră.”, mărturisește prof. Viorel Micu.
La numai doi ani, Vasile Adamescu își pierde auzul și vederea, devenind prizonier al unei lumi lipsite de sunet și culoare, din care părea că nu are nicio șansă de evadare. A învățat să vorbească, să scrie, să citească și să cunoască lumea prin atingeri, miros și senzații.
Cu o voință ieșită din comun și având alături profesori pricepuți și inimoși, răstoarnă verdicte și bariere, reușind să facă școală, apoi Facultatea de Psihopedagogie specială, terminând cursurile cu media 9,75. Între anii 1977 și 2004 este profesor la Școala de Nevăzători din Cluj, unde s-a ocupat de recuperarea copiilor cu deficiențe senzoriale. Între 1983-1986, a urmat cursurile Școlii Populare de Arte Plastice, secția sculptură, unde își șlefuiește talentul la modelaj în lut.
Povestea profesorului Adamescu a fost subiectul cărții autobiografice, „Înfruntând viața”, pe care a scris-o și publicat-o în 2012–2013. Doar trei persoane, la nivel mondial, au reușit să atingă performanțele profesorului, artistului și scriitorului Vasile Adamescu.
În anul 2013, președintele României din acea vreme, Traian Băsescu, l-a decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler. Decorația i-a fost conferită „în semn de apreciere pentru înalta sa ținută morală, pentru profesionalismul și dăruirea de care a dat dovadă, la catedra Liceului de Nevăzători din Cluj-Napoca, ajutând mai multe generații de persoane cu dizabilități să își făurească o carieră în cadrul societății”.
A trăit 74 de ani. Trece în veșnicie la 6 decembrie 2018, la Cluj-Napoca, cu demnitate și discreție, dar și cu speranța că prin exemplul său va mai deschide drumuri pentru alte persoane greu încercate.
Pornind de la credința că fiecare om reprezintă o resursă pentru societate, prin derularea acestui eveniment, organizatorii își propun să atragă atenția asupra nevoii de acceptare, integrare și participare socială, civică și culturală a persoanelor cu dizabilități.
Alături de organizatori, sunt invitați să se alăture evenimentului toți sătmărenii.