Evenimentul cultural Anul editorial sătmărean, la vârsta majoratului Reviewed by CD on . Sub egida Consiliului Județean Satu Mare, Biblioteca Județeană, organizează cea de a XVIII-a ediție a evenimentului Anul editorial sătmărean. Manifestarea cultu Sub egida Consiliului Județean Satu Mare, Biblioteca Județeană, organizează cea de a XVIII-a ediție a evenimentului Anul editorial sătmărean. Manifestarea cultu Rating: 0
Ești aici: Acasă » Cultură»Evenimentul cultural Anul editorial sătmărean, la vârsta majoratului

Evenimentul cultural Anul editorial sătmărean, la vârsta majoratului

Evenimentul cultural Anul editorial sătmărean, la vârsta majoratului

Sub egida Consiliului Județean Satu Mare, Biblioteca Județeană, organizează cea de a XVIII-a ediție a evenimentului Anul editorial sătmărean.

Manifestarea culturală se va derula vineri, 21 aprilie 2017, cu începere de la ora 12.00, în Sala de lectură ”Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene Satu Mare. Deschiderea oficială va fi însoțită de expoziția de prezentare a publicațiilor apărute în cursul anului 2016, urmată de festivitatea de decernare a diplomelor pentru cele mai reușite scrieri sub aspect literar, cultural, științific și informațional.
Producția editorială sătmăreană a anului 2016 însumează 239 de documente (159 cărți tipărite; 45 publicații periodice, 5 documente audio-vizuale și 30 de periodice electronice disponibile online) și este, sub aspect cantitativ, sub valorile înregistrate în anul precedent.
Comisia de jurizare, constituită din scriitori și oameni de cultură, directori de instituții de cultură, reprezentanți ai autorității finanțatoare – Consiliul Județean Satu Mare – și specialiști din bibliotecă, au decis acordarea unui număr de 20 de diplome și premii ce vor reveni celor mai merituoși reprezentanți ai scrisului sătmărean.
Componența comisiei de jurizare este următoarea: dr. Imola Kiss, reprezentanta Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Național a Județului Satu Mare; Loredana Știrbu, scriitor și consultant artistic în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare; prof. Gheorghe Gheorghiade, scriitor și fost director al Bibliotecii Județene Satu Mare în perioada 1992-1996; Felician Pop, scriitor, gazetar și manager al Muzeului Județean Satu Mare; Kereskenyi Alexandru, consilier județean și membru în Comisia pentru învățământ, activități socio-culturale, culte, sport și tineret; Bianca Ciceo, șefa Serviciului dezvoltare, evidență și prelucrare informatizată a colecțiilor, și Veres István, șef birou la Secția de împrumut pentru adulți, gazetar și traducător.
Cu prilejul acestui eveniment, Biblioteca Județeană editează, la fiecare ediție, „Catalogul bibliografic Anul editorial sătmărean”, publicație informativă ce cuprinde scrierile autorilor sătmăreni, oferind în același timp și o radiografie a activității editoriale și publicistice din întreg județul. Catalogul bibliografic este și un bun mesager al cuvântului scris, contribuind la promovarea culturii sătmărene și la integrarea ei în circuitul național de valori. Noutatea acestei ediții constă în faptul că, alături de titlurile publicațiilor periodice tipărite, catalogul conține referințe și descrieri bibliografice ale publicațiilor periodice electronice disponibile online.
Anul editorial sătmărean, prin cele 17 ediții de până acum, s-a dovedit a fi unul dintre evenimentele culturale emblematice pentru județul nostru. Pe parcursul anilor, această sărbătoare a cărții s-a impus ca fiind un semn identitar al sătmărenilor pasionați de cultură. Modelul oferit de biblioteca sătmăreană a depășit limitele geografice ale județului, fiind apreciat și mai apoi preluat de către alte biblioteci și autorități de rang județean din țară.
„Prin organizarea acestei sărbători a cărții și a cuvântului scris, dorim să facem cunoscut publicului larg patrimoniul local de tipărituri și alte tipuri de documente pe care le colecționează, an de an, Biblioteca Județeană Satu Mare și totodată să ducem la îndeplinire una dintre cele mai importante atribuții ale bibliotecii, aceea de a înregistra și de a păstra toate documentele apărute în județ pentru salvarea memoriei culturale locale.”, a declarat Lacrima Camelia Istrăuan, managerul Bibliotecii Județene Satu Mare.
La fel ca edițiile precedente, și cea prezentă se derulează cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Satu Mare, prin alocările bugetare acordate Bibliotecii Județene, instituție organizatoare, și prin premiile oferite cu prilejul acestui eveniment.
La eveniment sunt așteptați oaspeți de seamă, oficialitățile județului și ale municipiului, directori de instituții, parteneri și colaboratori, scriitori, editori, jurnaliști și bibliotecari.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus