Concursul celor mai bune vinuri din județ, la Beltiug Reviewed by CD on . La Beltiug s-a desfăşurat sâmbătă o nouă ediţie a concursului de vinuri locale, organizată de Asociaţia Podgorenilor “Sfântul Orban” din Beltiug, Primăria şi Co La Beltiug s-a desfăşurat sâmbătă o nouă ediţie a concursului de vinuri locale, organizată de Asociaţia Podgorenilor “Sfântul Orban” din Beltiug, Primăria şi Co Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Concursul celor mai bune vinuri din județ, la Beltiug

Concursul celor mai bune vinuri din județ, la Beltiug

Concursul celor mai bune vinuri din județ, la Beltiug

La Beltiug s-a desfăşurat sâmbătă o nouă ediţie a concursului de vinuri locale, organizată de Asociaţia Podgorenilor “Sfântul Orban” din Beltiug, Primăria şi Consiliul Local Beltiug şi Consiliul Judeţean Satu Mare. În competiţie au fost înscrise atât vinuri albe, cât şi roşii de o calitate care a făcut foarte grea misiunea comisiei de jurizare.

Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a vorbit despre zona turistică cu un potenţial extraordinar de dezvoltare.
De asemenea şi-a exprimat dezamăgirea cu privire la faptul că „viile sătmărene nu sunt cunoscute publicului larg ca şi zona viticolă a judeţului Satu Mare, lucru care se va schimba printr-o acţiune comună a membrilor unei asociaţii de profil şi promovarea vinurilor prin intermediul acesteia. Un alt demers care este prioritar pentru judeţul Satu Mare este înfiinţarea Casei Vinului Sătmărean, locul în care fiecare producător îşi va putea promova şi vinde vinul. Bem vin sătmărean, nu din patriotism local, ci pentru că este foarte bun şi vreau să vă felicit încă o dată pentru munca pe care o depuneţi”.
Un alt subiect abordat a fost Festivalul Vinului, ediţia a II-a, ce va avea loc în comuna Beltiug în luna august în organizarea Primăriei, Consiliului Local Beltiug și Consiliului Judeţean Satu Mare, Asociaţiei Podgorenilor Sfântul Orban.
Viticultura din zona Beltiugului se bucură de un trecut multisecular, aşa cum o atestă izvoarele scrise, există însă perioade nedocumentate, istoria începând conform unei legende pierdute în negura timpului în anul 1085.
Pornind pe firul celor povestite de cei din vechime, în timpul unei bătălii crâncene a regelui Ladislau I al Ungariei cu pecenegii, acesta şi-a tras sufletul la marginea aşezării de acum, unde soldaţii i-au adus dovleac umplut cu vin regelui ostenit, care i-a întrebat în glumă ce fel de dovleac e şi de aici îşi are originea numele Beltiug (în limba maghiară Béltek – „bél” = interior, conţinut, „tek” – variantă a lui „tök” = dovleac).
În 1723 contele Károlyi Sándor cumpără întregul domeniu de la familia Prépostváry. În aceasta perioadă judeţul Satu Mare este amintit ca reşedinţă a lui Bacchus, într-atât de mult înflorise viticultura şi enologia. În 1730, la sfatul contelui, Beltiugul a fost colonizat cu șvabi din Oberschwaben (Germania), unde li se dau terenuri viticole pentru care nu au trebuit să plătească dijmă timp de 2 ani.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus