Concurs județean „Istorie trăită – Decembrie 1989” Reviewed by CD on . Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, prin inspectorul de specialitate, prof. Daniela Govor, a organizat marți, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” cercul Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, prin inspectorul de specialitate, prof. Daniela Govor, a organizat marți, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” cercul Rating: 0
Ești aici: Acasă » Cultură»Concurs județean „Istorie trăită – Decembrie 1989”

Concurs județean „Istorie trăită – Decembrie 1989”

Concurs județean „Istorie trăită – Decembrie 1989”

Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, prin inspectorul de specialitate, prof. Daniela Govor, a organizat marți, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” cercul pedagogic cu participarea profesorilor de istorie din județ.

Activitatea organizată a fost un prilej pentru omagierea a 25 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989. Manifestarea s-a desfășurat sub genericul ”Istorie trăită – Decembrie 1989” și a avut ca tematică evocarea evenimentelor desfășurate în decembrie 1989, comemorarea martirilor și premierea elevilor participanți la concursul județean”Istorie trăită – Decembrie 1989”.
Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, în colaborare cu profesorii de istorie din județ, a organizat concursul pentru elevi ”Istorie trăită – Decembrie 1989”, concurs dedicat împlinirii a 25 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. Concursul s-a desfășurat pe două secțiuni: interviu scris cu un martor ocular și interviu înregistrat audio sau video cu un martor ocular.
Peste 50 de elevi sătmăreni au intervievat persoane care au participat direct la evenimentele din 1989 sau care au fost martori. S-au acordat următoarele premii:
Secțiunea Liceu – Interviu scris:

Premiul I – Husti Mădălina – Liceul Teoretic Negresti Oaș – prof. coord. Hotca Otilia

Premiul II – Balogh Iulia Maria – Liceul Teoretic Carei- prof. coord. Mădăras Monica

Pemiul III – MicksuTamas – Colegiul Național Ioan Slavici –prof. coord. Roman Adrian

Premiul III – Coșarcă Dan Cosmin – Liceul Teoretic Carei –prof. coord. Mădăras Monica

Mențiune – FerneaTincuța – Colegiul Național Mihai Eminescu- prof. coord. Nicoleta Cherecheș

Mențiune – Vaida Liana Gina Carina – Colegiul Național Mihai Eminescu – prof. coord. Nicoleta Cherecheș

Premiul de creativitate – Dragoman Diana – Colegiul Național Mihai Eminescu – prof. coord. Nicoleta Cherecheș

Secțiunea Liceu – Interviu înregistrat

Premiul I – Bereș Cleopatra – Colegiul Național Mihai Eminescu, prof. coord. Nicoleta Cherecheș

Premiul II –Bârle Alexandru – Colegiul Național Mihai Eminescu – prof. coord. Nicoleta Cherecheș

Premiul III – Cozma Vlad – Colegiul Național Mihai Eminescu -prof. coord. Nicoleta Cherecheș

Secțiunea Gimnaziu – interviu scris

Premiul I – Șuteu Alexandra Iasmina – Școala Gimnazială Micula –prof. coord. Ștef Monica

Premiul II – Fekete Ioana – Școala Gimnazială Grigore Moisil –prof. coord. Junjan Cristian

Premiul III – Durla Paul – Școala Gimnazială Grigore Moisil –prof. coord. Junjan Cristian

Secțiunea Gimnaziu – Interviu înregistrat

Premiul I – Petric Bogdan Laurențiu – Scoala Gimnazială Ioan Creangă –prof. coord. Crina Dărăban

Premiul II – Mădăras Paul – Școala Gimnazială Grigore Moisil –prof. coord. Junjan Cristian

Premiul III – Papai Natalia – Școala Gimnazială Doba – prof. coord. Moga Dumitru

Premiul III – Ștrangău Adrian Ștefan – Liceul Teologic Ortodox Nicolae Steinhardt –prof. coord. Soponar Cristian

Elevii participanți la concurs au primit diplome și premii din partea Inspectoratului Școlar Județean. La manifestare au fost prezenți și reprezentanți ai Asociației Cultul Eroilor și redactorul coordonator al revistei Eroii Neamului, domnul col.(r) Voicu Șichet.
Momentele derulate în cadrul manifestării au creat emoții prin evocarea evenimentelor din decembrie 1989: momentul de reculegere realizat în memoria martirilor; alocuțiunile prezentate de domnii profesori Nicoleta Cherecheș și Marius Horșia de la Colegiul Național Mihai Eminescu; filmul documentar prezentat, realizat de profesorul Rusu Laviniu de la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși; momentul artistic prezentat de elevi ai clasei a X-a F de la Colegiul Național Mihai Eminescu; festivitatea de premiere; alocuțiuni ale profesorilor participanți și, mai ales, a unor invitați speciali ai elevilor premiați, persoane intervievate de ei și care au împărtășit direct experiențele de viață trăite, au descris anumite evenimente trăite.
Participanții au putut viziona două expoziții organizate de catedra de istorie a Colegiului Național Mihai Eminescu dedicate evenimentului evocat, prin coordonarea prof. Gigelia Silaghi. In perioada 16-22 decembrie a.c. în Colegiul Național Mihai Eminescu se desfășoară activități de evocare, omagiere a eroilor, prezentarea unor filme documentare cu implicarea elevilor de la clasele de filologie și științe sociale.
Modul în care s-au desfășurat activitățile în Colegiul Național Mihai Eminescu pentru omagierea a 25 de ani de la evenimentele din decembrie 1989 au creat o stare de emotivitate și de retrăire a evenimentelor de acum un sfert de veac. A fost impresionant faptul că elevii participanți, toți născuți mult după acele evenimente, au fost copleșiți de atmosferă, iar prin scurtele alocuțiuni transmise cu sinceritate auditoriului au dovedit o maturitate admirabilă.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus