Comemorarea victimelor inundatiilor din 14 mai 1970 Reviewed by CD on . Viceprimarul municipiului Satu Mare, dr. Radu Roca a participat marţi, 14 mai la evenimentele organizate în memoria victimelor inundaţiilor din 1970. Printre of Viceprimarul municipiului Satu Mare, dr. Radu Roca a participat marţi, 14 mai la evenimentele organizate în memoria victimelor inundaţiilor din 1970. Printre of Rating:
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Comemorarea victimelor inundatiilor din 14 mai 1970

Comemorarea victimelor inundatiilor din 14 mai 1970

Comemorarea victimelor inundatiilor din 14 mai 1970

Viceprimarul municipiului Satu Mare, dr. Radu Roca a participat marţi, 14 mai la evenimentele organizate în memoria victimelor inundaţiilor din 1970.

Printre oficialitățile prezente s-au numărat prefectul Eugeniu Avram, şeful Serviciului Juridic, Cosmin Dorle, șefa Serviciului Monitorizare, Ramona Antonescu, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Mircea Govor şi Riedl Rudolf, preşedintele executiv al UDMR, Pakay Ori Franciska, consilieri locali.
Au mai fost prezente câteva persoane care şi-au pierdut rudele în 1970 şi un sobor de preoţi care au ţinut o slujbă de comemorare a victimelor de la inundaţii.
Directorul adjunct al Muzeului Judeţean Satu Mare, Radu Ardelean, a făcut o scurtă prezentare a evenimentelor din urmă cu 43 de ani.
La mijlocul lunii mai din anul 1970, după câteva zile în care a plouat cât pentru trei luni, în dimineaţa zilei de 14 mai, Someşul, care a ajuns la un debit cât al Dunării şi a ajuns la cota istorică de 900 cm, depăşind cu peste doi metri cota de inundaţie, a trecut peste diguri, provocând un adevărat dezastru în municipiul Satu Mare, mai ales în partea de pe malul drept, după ce zone întinse ale localităţilor din amonte au ajuns anterior sub apă.
În oraş, viitura a inundat zeci de străzi, cu aproape 5.000 de case, dar şi o bună parte a fabricilor, depozitelor, magazinelor şi şcolilor. În ciuda acţiunilor de salvare la care au participat toţi cei în putere, nu mai puţin de 56 de sătmăreni şi-au pierdut viaţa în ziua respectivă şi peste 20.000 au rămas fără adăpost.
Aceasta a fost cea mai mare dintre calamităţile naturale abătute asupra oraşului Satu Mare în toată istoria consemnată în documente.
,,În calitate de reprezentant al Municipiului Satu Mare şi în numele domnului primar Dorel Coica aduc un omagiu victimelor de la inundaţiile din 1970 şi îmi manifest compasiunea pentru durerea pricinuită celor apropiaţi.” a declarat viceprimarul municipiului Radu Roca.

 

 

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus