Ce se mai discuta la Consiliul Judetean Reviewed by CD on . Discuţii absurde şi tragi-comice luni, la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Satu Mare pe marginea regulamentului de desfăşurare a concursului anual p Discuţii absurde şi tragi-comice luni, la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Satu Mare pe marginea regulamentului de desfăşurare a concursului anual p Rating: 0
Ești aici: Acasă » Rural»Ce se mai discuta la Consiliul Judetean

Ce se mai discuta la Consiliul Judetean

Ce se mai discuta la Consiliul Judetean

Discuţii absurde şi tragi-comice luni, la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Satu Mare pe marginea regulamentului de desfăşurare a concursului anual pentru desemnarea celei mai bine gospodărite comune din judeţ.

Se pare că taberele politice din Consiliul Judeţean nu reuşesc să treacă nicicum de acest hop, după ce au bătut apa-n piuă şi la ultima şedinţă, amânând proiectul, la fel au procedat şi de data aceasta, nu înainte de a dezbate acest punct mai mult decât pe toate celelalte la un loc în actualul mandat şi de a „sări unii la alţii” în argumentaţii cu iz etnic şi politic.
Motivul principal al încăierării verbale l-a constituit în mod evident lipsa de comunicare şi de pregătire a membrilor diferitelor comisii de specialitate ale Consiliului Judeţean, care nu au înţeles şi nu au reuşit să se pună de acord în privinţa criteriilor de punctare în cadrul concursului cu pricina, în condiţiile în care conducerea instituţiei a propus ca acesta să aibă în fiecare an câte o tematică specială.
Astfel, la sugestia Agenţiei pentru Protecţia Mediului, în acest an ar urma să se pună accent pe respectarea aşa-numitei Legi a Picnicului, intrată în vigoare din 2012, iar primăriile ar trebui să obţină puncte suplimentare pentru modul în care au amenajat locuri speciale destinate petrecerii timpului liber în mediu natural.
În timpul dezbaterilor a devenit clar faptul că membrii diferitelor comisii de specialitate nu au înţeles prea bine despre ce este vorba şi au dat avize contradictorii la proiectul de hotărâre, motiv pentru a discuta în contradictoriu şi în timpul şedinţei de luni a Consiliului Judeţean.
Prin întorsături ciudate, discuţiile au ajuns la jigniri reciproce de natură etnică sau politică, mai ales după ce vicepreşedintele Mircea Govor a sărit ca ars la o remarcă neinspirată a consilierei UDMR Eva Mărgineanu, ce putea fi interpretată ca o sugerare a superiorităţii şvabilor sătmăreni faţă de alte etnii, din punct de vedere al spiritului gospodăresc.
Stăpânit cu greu de preşedintele Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor a dat de înţeles că discrepanţele dintre regiunile judeţului Satu Mare locuite de etnii diferite ar fi cauzate de ceea ce consideră a fi politici păguboase ale UDMR, care s-a aflat la conducerea judeţului în cea mai mare parte a ultimelor două decenii şi care ar fi favorizat localităţile cu primari proprii, mai ales în ultimul mandat în cârdăşie cu PD-L.
Mircea Govor a precizat că atât proiectele derulate acum de noua conducere a judeţului, cât şi acţiuni de genul acestui concurs al celei mai bine gospodărite comune au menirea de a reduce diferenţele economice şi infrastructurale prin sprijinirea zonelor rămase în urma celorlalte şi încurajarea competiţiei dintre administraţiile locale, pe criterii care să asigure egalitatea între ele, indiferent de etnie sau culoare politică.
Puţin echilibru a adus, totuşi, în atmosfera generală a şedinţei propunerea consilierului liberal Virgil Enătescu de a contribui la refacerea monumentului funerar al legendarului medic chirurg sătmărean de naţionalitate maghiară Luko Bela. Mausoleul familiei Luko a fost profanat recent de hoţi care căutau metale, iar preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a dat dispoziţie conducerii Muzeului Judeţean să găsească soluţii pentru refacerea monumentului, inclusiv cu sprijin financiar de la bugetul judeţului.

 

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus