Cavalerii și prințesele au ocupat din nou Cetatea Ardudului Reviewed by CD on . După o primă încercare mai firavă anul trecut, Ardudul a intrat la sfârșitul acestei săptămâni în rândul orașelor care-și onorează trecutul medieval cu un festi După o primă încercare mai firavă anul trecut, Ardudul a intrat la sfârșitul acestei săptămâni în rândul orașelor care-și onorează trecutul medieval cu un festi Rating:
Ești aici: Acasă » Cultură»Cavalerii și prințesele au ocupat din nou Cetatea Ardudului

Cavalerii și prințesele au ocupat din nou Cetatea Ardudului

Cavalerii și prințesele au ocupat din nou Cetatea Ardudului

După o primă încercare mai firavă anul trecut, Ardudul a intrat la sfârșitul acestei săptămâni în rândul orașelor care-și onorează trecutul medieval cu un festival pe măsura gloriei de odinioară. Timp de două zile, recent renovata Cetate a Ardudului a primit între zidurile sale cavalerii și prințesele vremurilor de poveste, iar localnicii și oaspeții lor s-au bucurat de evenimente culturale de înaltă ținută.

Prologul Festivalului Medieval a avut loc sâmbătă, când a fost dezvelit bustul voievodului Bartolomeu Dragfi, amplasat în curtea Cetăţii din Ardud. Urmaș al legendarului Dragoș Vodă din Maramureș, care a “descălecat” în Moldova, și voievod al Transilvaniei timp de cinci ani, în vremurile cele mai tulburi ale Evului Mediu, acesta este considerat a fi ctitorul Cetății Ardudului, ridicată pentru apărarea hotarelor de Nord ale Ardealului.
După acest eveniment, Sala de conferinţe a Primăriei oraşului Ardud a găzduit un simpozion de istorie, tocmai pentru a sublinia rolul unor personalităţi care au marcat, veacuri la rând, trecutul Cetăţii Ardud, dar şi al ţinuturilor Sătmarului.
La eveniment au participat, alături de primarul Ovidiu Duma, care a făcut oficiile de gazdă, deputații Ovidiu Silaghi și Octavian Petric, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, vicepreședintele Rudolf Riedl, prefectul Eugeniu Avram, viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, precum și numeroși invitați.
Despre rolul familiei Dragfi au vorbit dr. Marius Diaconescu de la Facultatea de Istorie din Bucureşti, dr. Livia Ardelean de la Arhivele Naţionale Cluj-Napoca, precum şi cercetătorul sătmărean dr. Viorel Ciubotă.
Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, a declarat în cadrul simpozionului de istorie că prin dezvelirea bustului lui Bartolomeu Dragfi se aduce respectul cuvenit unei mari personalităţi a istoriei acestor locuri. “Bartolomeu Dragfi este un voievod mai cunoscut istoricilor decât publicului larg, care apare prea puţin în manualele de istorie, poate şi datorită scurtei domnii pe care a avut-o, de doar şase ani, o perioadă însă zbuciumată. Prin tot ceea ce a făcut în perioada când a fost voievodul Transilvaniei, dar şi în întreaga sa viaţă, Bartolomeu Dragfi şi-a pus amprenta pe istoria acestor locuri. Îl omagiem pe Bartolomeu Dragfi, cel care a ridicat Cetatea Ardudului, un mare voievod al Transilvaniei” – a spus Adrian Ștef.
Cu aceeași ocazie a avut loc și lansarea volumului “Șerpoaica” a scriitoarei Karina Vlad Mureșan, fiică a orașului Ardud și lideră a vieții culturale a comunității românilor din Portugalia, operă literară bazată pe legendele auzite din bătrâni despre tunelurile secrete de sub cetate și viața tumultoasă a prințeselor și cavalerilor Ardudului medieval.
Manifestările au continuat duminică cu parada medievală, oficialități, domnițe și cavaleri defilând prin oraș până la Cetate.
Apoi, pe scena amplasată lângă Cetate a avut loc deschiderea oficială a Festivalului Medieval.
Președintele Adrian Ștef a declarată că, așa cum Bartolomeu Dragfi a făcut din Ardud una din cele mai puternice cetăţi seniorale din nordul Transilvaniei, așa acum în zilele noastre, când vorbim tot mai mult de regionalizare, orașul Ardud își revendică pe bună dreptate statutul de Cetate a zonei Codru-Someș.
“Această dorință a Ardudului de a-și prezenta trecutul atât de glorios poate fi un motor al dezvoltării orașului, poate atrage numeroși turiști, dar și investitori. Este remarcabil că după festivalul folcloric organizat în luna mai, acum are loc un festival medieval organizat impecabil, iar domnul primar Ovidiu Duma vă pregătește și o Zi a orașului Ardud foarte reușită.
Prin aceste manifestări, Ardudul devine o capitală culturală a județului nostru” – a spus Adrian Ștef.
După deschiderea oficială a urmat apoi un program variat cu diferite demonstraţii şi activităţi menite să recreeze vremurile de demult.
Remarcabilă și îndelung aplaudată de public a fost transpunerea dramatică a legendei prințesei Vilma, care se pare că a trădat, din dragoste, cauza revoluționarilor lui Francisc Rakoczi al II-lea, permițând astfel trupelor Imperiului Habsburgic să invadeze Cetatea Ardudului prin tunelurile medievale secrete a căror existență a fost dezvăluită de nefericita prințesă unuia dintre chipeșii ofițeri austrieci care au fermecat-o.
Chiar dacă legenda cunoscută de toți localnicii a fost forțată cu elemente dramatice noi, cu transpuneri în alte vremuri și implicarea plăieșilor moldoveni de la Cetatea Neamțului, spectatorii au apreciat intensitatea cu care au redat artiștii unul dintre cele mai importante momente ale istoriei acestei regiuni, la fel ca și toate celelalte manifestări la care și-au adus contribuția Cavalerii Lupi și prințesele lor, sub privirile oblăduitoare ale voievodului Bartolomeu Dragfi.

 

 

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus