Alimentaţia, factorul cheie în dezvoltarea corpului uman (ep. 4) Reviewed by CD on . Transilvania-tv.ro continuă seria seminariilor de sănătate şi nutriţie, împreună cu nutriţionistul Radu Bura. De această dată, specialistul ne vorbeşte despre r Transilvania-tv.ro continuă seria seminariilor de sănătate şi nutriţie, împreună cu nutriţionistul Radu Bura. De această dată, specialistul ne vorbeşte despre r Rating:
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Alimentaţia, factorul cheie în dezvoltarea corpului uman (ep. 4)

Alimentaţia, factorul cheie în dezvoltarea corpului uman (ep. 4)

Alimentaţia, factorul cheie în dezvoltarea corpului uman (ep. 4)

Transilvania-tv.ro continuă seria seminariilor de sănătate şi nutriţie, împreună cu nutriţionistul Radu Bura. De această dată, specialistul ne vorbeşte despre rolul substanţelor din alimentele ce le consumăm zi de zi.

Alături de nevoia de a respira, bea şi a dormi, o necesitate fundamentală în viața omului este alimentația. Este factorul cheie în menținerea sănătății, iar prin materia și energia pe care le oferă, ea contribuie şi la buna dezvoltare şi funcționare a corpului uman. Paradoxal, alimentația este și răspunzătoare şi pentru declanșarea și producerea unor boli de digestie.
Despre alimente, alimentație, nutriție, rețete și tradiții alimentare se vorbeşte din cele mai vechi timpuri. Aceste tradiții sunt specifice de la un popor la altul şi pot influența pozitiv sau negativ starea de sănătate a ascendenţilor.
Dacă stăm bine să ne gândim, tot ceea ce este legat de viața unei ființe umane se desfăşoară „în jurul mesei”, precum şi cele mai importante evenimente: nașteri, căsătorii, diferite ceremonii, zile onomastice etc. Toate acestea duc la concluzia că mâncarea este unul dintre cei mai importanţi factori din viața fiecărui om, sau cel puţin ar trebui sa fie.

Contează oare ce mâncăm?
Cât de important este ce, cum și cât mâncăm? Chiar contează ordinea în care sunt digerate alimentele de sistemul digestiv? De câte ori trebuie sa mâncam într-o zi? Dacă nu mănânc slăbesc? Și multe multe alte intrebări la care o să încerc să răspund pe parcurs. Pentru și mai multe răspunsuri la întrebările tale și pentru un program de nutriție personalizat, va trebui sa ne întâlnim să vedem ce și cum se poate face să a să mănţnci şi ce va trebui să excluzi din viaţa ta pentru a trăi bine.

Hai să vedem „Ce sunt alimentele?”
Alimentele sunt materiile din care organismul nostru își ia necesarul de energie pentru buna sa funcționare și, totodată, ele sunt folosite la recuperarea și regenerarea țesuturilor și celulelor uzate. Ele pot avea formă lichidă sau solidă și pot fi de origine vegetală sau animală.

Care este rolul alimentelor?
Rolul energetic le parvine alimentelor din care corpul ia energia necesară bunei sale funcționari, energie ce vine transformată prin digestie și absorbție la nivel intestinal. Totodată, rolul alimentelor este şi cea de bază pentru funcționarea organelor interne, menținerea temperaturii optime, chiar și pentru activitatea intelectuală.
Alimentele mai au şi un rol plastic și unul reparator, dina ceastă categorie făcând parte alimentele capabile sa ajute la dezvoltarea corpului și la înlocuirea celulelor uzate. Această grupă de alimente, la fel precum următoarea, nu furnizează energie.
Un alt rol este cel catalitic, ce-l au acele alimente, care condiționeaza funcționarea enzimelor în corp. Compoziția chimică a alimentelor este complexă, iar corpul nu poate folosi aceste alimente în stadiul în care ele se găsesc, așa că ele se descompun în părți mai mici – numite substanțe nutritive – printr-un proces lung de digestie, care începe în gură, se continuă în stomac și setermina la nivel intestinal de unde sunt trimise mai departe la ficat prin sistemul circulator si apoi la celule.
Substanțele nutritive au mai multe denumiri: Le pteţi întâlni sub denumirea de glucide sau carbohidrați, ele fiind principala sursă de energie a corpului uman, iar aici amintim fructele și legumele ca fiind cele mai optime. Da, şi pastele făinoase, pâinea, produsele de patiserie fac parte din categoria carbohidraților, dar diferența dintre cele două categorii este felul în care sunt digerate.
Următoarea categorie de alimente sunt proteinele, care pot fi de origine animală sau vegetală (acestea din urmă fiind recomandate). Proteinele sunt folosite de organism pentru refacere celulară, musculară și în procesul de creștere, ele fiind totodată folosite şi pe post de cărămizi sau pietre de temelie la contrucția și dezvoltarea armonioasă a corpului.
Proteinele alături de lipide – alias grăsimi, care reprezinta a doua sursă de energie în cazul lipsei carbohidraților din dieta zilnică -, joacă un rol important în organismul uman. Identificăm şi în acest caz grăsimile animale adică cele „rele” și cele de origine vegetală, adică cele „bune”, de care corpul nu se poate lipsi. Ele Lubrifiază articulațiile, protejează organele interne, ajută la menținerea temperaturii optime și, un lucru foarte important, crează o senzație de sațietate.
Vitaminele, într-o cantitate redusă în organism, trebuie sa facă parte din alimentația zilnică a unui om sănătos. Corpul nostru nu le poate sintetiza de unul singur, așa că ele trebuie sa vină din alimentele pe care le mâncăm. Organismul are nevoie doar de cantități mici din aceste substanțe, deoarece vitaminele sunt liposolubile, adica se dizolvă în lipide. Amintim printre vitaminele de bază vitamina A, D, E, și K,ar printre cele hidrosolubile B1, B2, B6, B12 şi nu în ultimul rând C. Aportul de vitamine hidrosolubile trebuie asigurat zilnic, deoarece aceste vitaminte sunt cele mai utilizate.
Cele mai simple substanțe nutritive sunt substanțele minerale, care deşi nu au rol energetic, sunt foarte importante în organism. Potasiul intervine în buna funcționare a mușchilor, chiar și a celui cardiac, iar sodiul împreuna cu potasiul controlează reținerile de apă şi ajută la evacuarea ei. Alte substanțe minerale sunt fierul, calciul, magneziul, fosforul şi iodul, toate regăsindu-se în alimente şi toate fiind indispensabile. Putându-se asigura printr-o nutriție diversificată.
Înțelegând proveniența și rolul fiecăreia în organism şi diversificând cât mai mult dieta, putem menține un nivel optim de sănătate, dar putem totodată şi reduce rata mare de îmbolnăviri.
Bolile secolului nostru, cum ar fi diabetul, cele de tensiune, colersterol sau alte boli cardiace, se pot corecta, reduce sau chiar face sa dispară printr-o simplă alimentație corespunzătoare si bineînțeles puțină activitate fizică.

Radu Bura, nutriţionist

Dacă doriţi să-l contactaţi pe Radu Bura, puteţi face la următoarele date de contact:

La antrenamente la Energy KardioClub pe Bd. Cloşca nr 42 (deasupra la Auto AS), pe pagina www.nutrifit.ro sau www.energykardioclub.wgz.ro, prin e-mail la radu.bura@nutrifit.ro sau la numărul de telefon 0744.254.003.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus