A început lupta în PNL Satu Mare.
A început lupta pentru șefie în Organizația Județeană Satu Mare a Partidului Național Liberal. Potrivit unor surse politice, trei liberali s-au înscris pentru a ocupa funcția de președinte al PNL Satu Mare. Doi sunt din structurile de conducere ale actualei puteri, iar unul vine din opoziția din PNL.
Astfel, pentru alegerile din 27 aprilie 2017 s-au înscris Romeo Nicoară și Adrian Albu, ambii sunt în actuala structură de conducere. Al treilea nume vine din aripa PDL, respectiv Adrian Cozma, care este susținut de primari și președinți de organizații locale, precum Pișcolt, Santău, Păulești, Călinești-Oaș, etc.
Surse din partid susțin că există zvonuri potrivit cărora ar intenționa să candideze și fostul prefect Radu Bud, actualmente inspector guvernamental.
În orice caz, Adrian Cozma, din aripa PDL, susține că ar fi nevoie de o reformare a PNL pe alte baze. Redăm în continuare un comunicat de presă remis de către Adrian Cozma:
”Este de înțeles ca, în istoria fiecărui partid politic să existe momente mai proaste, momente de respiro, momente în care se schimbă garda. Dar PNL insistă deja de o vreme să mențină toți membrii de partid într-o stare de tranziție și incertitudine, folosind ca scuză construcția partidului începută acum câțiva ani.
A venit totuși momentul să depășim incertitudinile și tatonările și să propunem membrilor PNL și electoratului liberal un proiect limpede, o clarificare prin reconstrucție profundă. Această construcție trebuie încheiată cât mai repede, iar partidul și toți cei care îl conduc trebuie să își dea examenul. Faptul că nu putem să construim ceva nou tot cu aceiași oameni vechi și păstrând aceleași obiceiuri care ne-au dus aproape de pieire ne-au transmis-o alegătorii, nu doar la alegerile locale, ci și la cele parlamentare. Lipsa susținerii electoratului ne-a arătat că reconstrucția PNL s-a făcut greșit și că acum partidul schiopătează.
Tot ei ne-au arătat că vechile figuri și vechile moduri de a interacționa cu alegătorii nu sunt potrivite, nu sunt la locul lor. Nu putem spera la o reconstrucție solidă, dacă utilizăm pentru noul edificiu aceleași proiecte și elemente constructive vechi, pentru că astfel nu obținem un edificiu modern și util, ci un soi de construcție-muzeu. Adică obținem un PNL care va invoca mereu o tradiție glorioasă, dar incapabil să devină o instituție politică de actualitate pentru politica românească.
Dacă ne dorim ca PNL să capete o altă față și să ajungă acolo unde e nevoie de el, la oamenii de dreapta, la oamenii care cred în liberalism, la tinerii cu mintea deschisă, la oamenii de afaceri nemulțumiți de sumedenia de măsuri populiste, la oamenii care caută conducători de încredere și oameni cu care să meargă până în pânzle albe, e nevoie ca PNL să se reconstruiască nu doar formal, ci în profunzime. Să rămână să reprezinte partidul oamenii care înțeleg alegătorul, care pot să îl reprezinte. Oameni care sunt dispuși să crească din punct de vedere politic, arzând fiecare etapă, de la cea de simplu membru până la cele de conducere și nu sărind peste noapte, prin vechi metehne, din postura unui ilustru necunoscut direct în fruntea unui partid cu care nu știe ce să facă și unde vrea să îl ducă.
PNL trebuie să își dea examenul reconstrucției de la nivelul celei mai mici filiale, dintr-o comună, până la nivel național. Peste tot sunt oameni merituoși și harnici, așa cum sunt și oameni toxici, care trebuie să dispară. PNL trebuie să privească spre viitor când face această reconstrucție și nu spre ziua de mâine și preluarea puterii peste noapte. Măsurarea valorii noului PNL se va face prin scorul de două cifre de la alegerile locale de peste 3 ani și nu prin modul în care putem influența căderea actualului Guvern și preluarea puterii, fie ea centrală sau locală, prin diverse alianțe bolnăvicioase.
PNL e dator să redea speranța membrilor și alegătorilor săi. Nu vom face asta dacă ne vom strădui în continuare să ne asemănăm adversarilor noștri politici, partide incapabile de primenire și schimbare. Ca liberali, suntem datori ca, fiind noi înșine un model de bune practici politice, un model de transparență a procesului democrației interne, să redăm încrederea românilor în faptul că politicienii sunt capabili de lucruri bune și importante pentru comunitate, pentru țară”.