Prevenirea furturilor din locuințe și a tâlhăriilor, eveniment stradal
Ca domenii prioritare de acțiune preventivă fixate de Poliția Română în anul 2017 menționăm delincvenţa juvenilă /victimizarea minorilor și prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, iar ca priorități locale stabilite la nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare: prevenirea violenţei sexuale şi prevenirea infracţiunilor legate de consumul de alcool şi droguri.
Vizând prioritatea prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, polițiștii sătmăreni s-au axat pe prevenirea infracțiunilor de furturi din locuințe, tâlhării și înșelăciuni.
Astfel, miercuri, în zona Pieței de Vechituri, s-a organizat, cu aportul polițiștilor de proximitate și din structura de prevenire, un eveniment stradal de distribuire a unor materiale preventive (broșuri și pliante) care abordau problematica furturilor din locuințe,
Inspector principal Chiorean Liviana din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității și polițiștii de proximitate – agent șef principal Negrea Gheorghe , agent principal Cosar Casian – au interacționat cu tinerii, persoanele vârstnice și comercianții din zonă, pentru informarea, sensibilizarea și conștientizarea publicului larg în legătură cu factorii de risc, dar și de protecție în comiterea unor infracțiuni de furt sau tâlhărie.
S-au distribuit materiale preventive , dar s-au și prezentat informații legate de legislația care reglementează domeniul infracțiunilor de furt din locuințe și tâlhării. Discuțiile purtate de polițiștii sătmăreni cu cetățenii au vizat în primul rând recomandările de prevenire axate pe modalitățile de protejare a locuinței (la bloc sau la casă), , dar și răspunsuri la întrebarea ”Cum să ții tâlharii la distanță?”.S-a abordat și aspectul legat de rețelele de socializare care pot deveni surse de informații pentru hoți, precum și importanța ce trebuie acordată accesului persoanelor necunoscute în locuințe. A fi prevăzător când vine vorba de siguranța casei tale reprezintă o condiție esențială în cazul prevenirii unor infracțiuni de furt din locuințe.
Mesajul ce s-a dorit a fi transmis pornește de la ideea că „TU acum NU TE AFLI ACASA și s-ar putea să nu fim singurii care știu asta!” și că neglijența constituie o invitație deschisă la furt.
Evenimente similare se vor organiza și în săptămânile viitoare cu scopul ca împreună cu publicul larg, tineri și vârstnici să tragem un semnal de alarmă legat de comiterea infracțiunilor de furt din locuințe și tâlhării.