Antrenorul de scrimă Francisc Csiszar, distins cu Premiul Mentor din partea MOL România
MOL România și Fundația pentru Comunitate au acordat, pentru al şaptelea an consecutiv, Premiile Mentor pentru excelență în educație unui număr de zece profesori și antrenori. În cadrul evenimentului, organizat la Teatrul Odeon din București, a fost lansată cea de-a opta ediție consecutivă a programului, nominalizările putând fi depuse până la sfârșitul anului.
Laureații acestei ediţii au primit câte un trofeu special, Trofeul Mentor, realizat de artistul plastic Ioan Nemțoi, și câte un premiu în valoare de 8.000 de lei.
”MOL România oferă de şapte ani Premiile Mentor pentru excelenţă în educaţie, alegând astfel să recompenseze profesori şi antrenori de excepţie, care prin dăruirea şi pasiunea lor au şlefuit talente şi caractere, pregătind generaţii întregi nu numai pentru cariere de succes, ci şi pentru viaţă. Prin acordarea acestor premii ne-am dorit să le spunem tuturor acestor mentori minunaţi că le mulţumim pentru ceea ce au făcut şi fac încă pentru atâtea şi atâtea generaţii”, a declarat Camelia Ene, director executiv MOL România.
Profesorii și antrenorii premiați au fost selectați de către Consiliul Director al Fundației Pentru Comunitate dintre cele 250 de nominalizări primite în perioada aprilie-decembrie 2016 din partea foştilor elevi sau colegi. Asemănător edițiilor precedente, numărul nominalizărilor a depășit cu mult numărul de premii care se pot acorda, însă nominalizările pot fi actualizate și depuse din nou pentru edițiile viitoare.
„Numărul constant ridicat al propunerilor pe care le primim ne arată că sunt mulți cei care dosesc să-și exprime recunoștința față de dascălii care au avut rol important în viața lor. Este minunat şi emoţionant să vedem că sunt atâţia foşti elevi care nu uită cine au fost aceia care le-au şlefuit pentru prima oară talentul şi aleg să le mulţumească mentorilor lor printr-un gest de recunoaştere publică. Începând din 3 mai, timp de 8 luni se pot pregăti și depune nominalizările pentru ediţia din 2018 a Premiilor Mentor pentru antrenori și profesori care au descoperit tineri talentați și au avut grijă de ei la începutul carierei lor”, a declarat András Imre, directorul executiv al Fundației Pentru Comunitate.
Simona Pop, campioană olimpică la scrimă, este printre cei care au depus o nominalizare pentru un fost antrenor. În scrisoarea transmisă, sportiva s-a referit la rolul mentorului în viața discipolului, explicând: „Cariera mea de sportiv de performanță a pornit de la faptul că antrenorul meu care m-a crescut, singurul cu care am lucrat mai bine de 13 ani din cariera mea de 19 ani, a avut încredere în mine.” La rândul ei, Amalia Tătăran, vicecampioană europeană la spadă, a descris rolul mentorului pentru un sportiv după cum urmează: „Aceştia sunt oamenii care văd în tine mai mult decât vezi tu, și care iau decizia de a munci alături de tine până când și tu vei ajunge să descoperi aceea parte din tine de care încă nu ești conștient”.
Laureații Premiului Mentor pentru Excelență în Educație, ediția a 7-a, 2016 sunt
Nicolae Antonescu, profesor de vioară, București
Petre Arnăutu, antrenor tenis de masă, Slatina
Bogács Nóra Ágnes, profesor de limbă și literatură maghiară, Miercurea Ciuc
Csiszár Ferenc, antrenor de scrimă, Satu Mare
Elvira Groza, profesor de filozofie, Oradea
Pető Mária, profesor de fizică, Sfântu Gheorghe
Constantin Radu, antrenor de gimnastică ritmică, Iași
Elena Valeria Teoteoi, profesor de chimie, Târgu Jiu
George Florian Zamfir, profesor de muzică, Craiova
Mihaela Eleonora Zamfirescu, profesor de pian, Bucureșt
Organizatorii programului – MOL România și Fundația pentru Comunitate – au anunțat lansarea ediției a opta, 2017, a programului. Nominalizările se pot depune până la data de 31 Decembrie 2017. Dosarele de înscriere trebuie întocmite în conformitate cu anunțul Programului. Mai multe detalii despre program pe www.molromania.ro și www.pentrucomunitate.ro