Pădurarii vor plăti pentru 52 mc de lemn furat din pădurile judeţului Satu Mare
La ultima şedinţă a Colegiului Prefectural la care a participat înainte de pensionare, directorul Direcţiei Silvice, Sever Şter, a prezentat un raport detaliat despre activitatea instituţiei pe care o conduce, respectiv gospodărirea fondului forestier din judeţul Satu Mare, fie că e vorba de păduri care au rămas în proprietatea statului după retrocedări, fie că sunt păduri particulare.
El a atras atenţia asupra unui aspect care-i responsabilizează pe pădurarii paznici ai cantoanelor silvice.
Legislaţia prevede că aceştia trebuie să întocmească procese de contravenţie sau infracţiune celor care distrug sau fură material lemnos din păduri, iar pe baza acestora autorităţile trebuie să recupereze valoarea pagubelor de la hoţi.
Sunt, însă, situaţii, când în urma unor controale se constată că lipsesc din păduri copaci pentru care pădurarii nu au întocmit procese verbale, iar cioturile nu sunt însemnate în baza planului anual de recoltare a masei lemnoase. În aceste cazuri, materialul lemnos lipsă îi este imputat pădurarului care răspunde de sectorul respectiv, iar el trebuie să acopere valoarea pagubelor din veniturile proprii.
Până acum, în cursul acestui an au fost întocmite procese verbale de contravenţie sau infracţiune pentru furtul unei cantităţi totale de 180 mc de material lemnos din pădurile judeţului, iar alţi 52 mc sunt imputaţi pădurarilor.
Potrivit declaraţiilor lui Sever Şter, situaţia din judeţul Satu Mare este mai puţin dramatică în comparaţie cu alte judeţe, parţial datorită şi plecării în străinătate a „comercianţilor” de lemne din zona Oaşului.