Ziua Armatei Române, la Carei
Manifestările de Ziua Armatei de la Carei s-au desfăşurat duminică într-o atmosferă de adevărată sărbătoare, într-o zi superbă de toamnă, cu momente festive emoţionante, lume civilizată, copii entuziaşti şi organizare ireproşabilă.
Cu toate că o parte a presei s-a grăbit să anunţe participarea preşedintelui Klaus Iohannis la manifestări, acesta nici măcar nu avea programată vreo vizită la Carei, astfel că doi puştani din mulţime au fost foarte derutaţi în timp ce se holbau la ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, dar până la urmă au ajuns la concluzia că „Măh, ăsta nu-i Iohannis, că-i mai mic şi mai slab”!
Manifestările festive pentru aniversarea a 71 de ani de la eliberarea României au început încă în ziua precedentă, sâmbătă, la Satu Mare, unde autorităţile locale i-au primit pe voluntarii din grupul „Invictus”, cei care au purtat Ştafeta Veteranilor prin toată ţara, pe traseul parcurs de Armata Română în campania de eliberare a teritoriului naţional.
Însuşi ministrul Mircea Duşa s-a alăturat grupului de voluntari şi a alergat împreună cu ei pe o porţiune a traseului, după care maratoniştii şi-a continuat drumul, ajungând la Carei duminică, la orele amiezii, chiar în momentul începerii ceremoniei la Monumentul Ostaşului Român.
Strigând „Sacrificiul impune Respect!”, membrii Grupului „Invictus” au îngenuncheat în timp ce liderul lor i-a predat drapelul naţional unuia dintre generalii veterani ai Armatei Române, care a participat la operaţiunile de război din zona Careiului. Acesta, la rândul lui, i-a predat drapelul primarului municipiului Carei, Eugen Kovacs, căruia i-a revenit onoarea de a aşeza stindardul pe soclul de pe platforma monumentului.
După celebrarea serviciului religios de către Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, au urmat depunerile coroanelor de flori de către reprezentanţii autorităţilor statului, ai partidelor politice, ai unor instituţii locale şi ai asociaţiilor veteranilor de război şi ai cadrelor militare în rezervă sau în retragere.
A urmat apoi cel mai emoţionant moment al zilei: în faţa prietenilor şi a membrilor de familie sosiţi din toată ţara, studenţii Academiei Forţelor Terestre din Sibiu au depus jurământul militar, cu voci răsunătoare ce s-au auzit până pe câmpiile din jurul Careiului.
În numele lor a vorbit studenta Sorina Potcovaru, fostă olimpică internaţională, care a reafirmat legământul de veci cu ţara, pe care l-a făcut împreună cu colegii ei.
Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, i-a mulţumit pentru cuvintele frumoase, apoi s-a adresat tuturor studenţilor.
„Dragi studenţi, aţi jurat astăzi să vă apăraţi ţara chiar şi cu preţul vieţii, într-un loc încărcat de istorie şi sub privirile veteranilor de război. Şi ei, la rândul lor, au depus acest jurământ în urmă cu mai bine de 70 de ani şi nu au ezitat nici o clipă să-l ducă la îndeplinire. Să fiţi siguri că le-a fost greu, însă au înţeles că datoria sfântă a militarului este tocmai aceea de a fi în prima linie în marile momente istorice şi că prezentul nu contează decât în măsura în care prin el poate fi asigurat viitorul. Sunt încredinţat că exemplele veteranilor de război vă vor călăuzi paşii în cariera voastră şi să voi, la rândul vostru, veţi şti, dacă va fi nevoie, să vă ridicaţi la înălţimea faptelor înaintaşilor voştri” – a spus Mircea Duşa.
În discursul său, el a amintit şi de militarii români care îşi fac datoria în prezent în diverse zone de conflict din lume, împreună cu aliaţii NATO în Afganistan, Bosnia sau Kosovo, dar şi în alte teatre de operaţiuni, sub mandat ONU sau OSCE, întărind statutul României de ţară furnizoare de securitate în regiune şi participantă activă la acţiunile umanitare şi de luptă împotriva terorismului.
Spre finalul manifestărilor de la Carei, în uralele mulţimii adunate în centrul oraşului, trei paraşutişti au aterizat chiar pe bulevardul principal, aducând cu ei drapelul României, un banner cu mesajul „La Mulţi Ani Armatei Române” şi stindardul grupului de voluntari „Invictus”.
Manifestările s-au încheiat cu o spectaculoasă defilare militară, iar careienii şi oaspeţii lor au avut ocazia să viziteze expoziţia interactivă de tehnică, armament şi echipamente militare, precum şi să asiste la exerciţii militare în parcul din jurul Castelului Karolyi.