S-a lansat proiectul „Parteneriat inter-sectorial-baza serviciilor sociale”
Asociaţia Stea, împreună cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare şi Poliţia Locală a municipiului Satu Mare au lansat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, proiectul „Parteneriat inter-social-baza serviciilor sociale de calitate”.
La conferință au membrii instituțiilor locale și primarul municipiului Dorel Coica. Acesta i-a felicitat pe responsabilii acestei inițiative și le-a transmis că îi va sprijini și în acest proiect.
Proiectul „Parteneriat inter-sectorial – baza serviciilor sociale de calitate” este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul programului Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro).
Bugetul proiectului este de 211.326,61 Euro, din care 186.160,36 Eurofinanţare nerambursabilă şi 25.166,25 Euro contribuţia Asociaţiei Stea şi a partenerilor săi.
Obiectivul general al proiectului este facilitarea accesului la servicii sociale şi de bază al persoanelor dezavantajate din municipiul Satu Mare. Această iniţiativă asigură premisele creşterii eficacităţii şi eficienţei intervenţiei sociale de la nivel local pe baza dezvoltării unui parteneriat inter-sectorial pentru o abordare din perspective multiple a problemelor grupurilor ţintă în vederea prevenirii şi depăşirii situaţiilor de dificultate.
„Acest proiect este conceput să aducă contribuție majoră în dezvoltarea socială a municipiului Satu Mare asigurând o abordare globală a problematicii incluziunii sociale prin acțiune directă la cele trei niveluri fundamentale: persoanele vulnerabile – prin servicii sociale și de bază adaptate nevoilor identificate, instituții și organizații ce acționează în domeniul social – prin muncă în rețea și eficientizarea utilizării resurselor și comunitatea locală – prin promovarea implicării în susținera acțiunilor sociale”, a declarat managerul proiectului și directorul Asociației Stea, Cristina Bala.
Astfel, ONG-urile şi instituţiile publice din Satu Mare ce acţionează în domeniul social vor fi implicate în activităţi comune care vor potenţa eforturile de incluziune socială a grupurilor vulnerabile.
În acelaşi timp, proiectul urmăreşte creşterea capacităţii Asociaţiei Stea ca prin dezvoltarea structurii sale, promovarea voluntariatului şi a muncii în reţea, să furnizeze servicii sociale şi de bază având ca beneficiari direcţi un număr de 465 de persoane dezavantajate : 140 de copii şi tineri ai străzii, 35 persoane adulte fără adăpost, 200 persoane care se confruntă cu dificultăţi care pot conduce la excluziune socială, 50 persoane care au săvârşit infracţiuni, 40 persoane care practică prostituţia și 20 de ONG-uri/ insituții publice locale.
Deasemenea, proiectul îşi propune să contribuie prin diferite tipuri de acţiuni la combaterea discriminării, promovarea cetăţeniei active, a solidarităţii sociale şi cristalizarea unui mediu favorabil dezvoltării sectorului ONG.
Identificarea nevoilor și cercetare comprehensivă a situației grupurilor țintă, prin cuatificare și cartografiere va aduce comunității sătmărene o mai bună capacitate de gestionare a problemelor populației vulnerabile.
Acest proiect își mai propune să construiască instrumente eficiente de intervenție socială pentru o implementare sustenabilă și reproductibilă, cu transmiterea modelelor de lucru și de organizare către alte entități și centre urbane interesateîn dezvoltarea de servicii flexibile și inovatoare pentru populația vulnerabilă și rezultate mai bune în viața socială a comunității locale.