Ziua Culturii Naţionale. Poetul Mihai Eminescu, omagiat la Negreşti-Oaş
La Negreşti-Oaş au fost organizate, ieri, o serie de manifestări culturale dedicate Zilei poetului naţional, Mihai Eminescu, precum şi Zilei Culturii Naţionale. Au fost depuse coroane şi jerbe de flori la bustul poetului Mihai Eminescu din centrul oraşului, urmat de simpozionul internaţional “Cultura locală, cultura regională – componente ale culturii naţionale”, cu participarea unor specialişti din cadrul instituţiilor judeţene de cultură şi învăţământ, respectiv din comunitatea românească din Transcarpatia, Ucraina.
Manifestările dedicate dublei sărbători, având ca generic “15 ianuarie – Ziua poetului naţional Mihai Eminescu – Ziua Culturii Naţionale”, au debutat cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la bustul poetului Mihai Eminescu din centrul oraşului Negreşti-Oaş. La manifestare au fost prezenţi primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, directorul Cancelariei Prefectului, Sorin Martin Vereş, consilierul preşedintelului Consiliului Judeţean, Cristian Zaha, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Felician Pop, directorul Casei Corpului Didactic, Ioan Viman, directorul Casei Orăşeneşti de Cultură, Natalia Lazăr, consilieri locali, cadre didactice, elevi şi alţi cetăţeni. De asemenea, a fost prezent şi preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia ”Dacia”, Ioan Mihai Botoş. Au fost depuse coroane de flori din partea Primăriei Negreşti Oaş, a Prefecturii, a Consiliului Judeţean, a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, a Direcţiei pentru Cultură, a reprezentanţilor unităţilor de învăţământ din oraş precum şi a ansamblurilor folclorice “Oaşul” şi “Sânzienele”.
A urmat apoi simpozionul internaţional “Cultura locală, cultura regională – componente ale culturii naţionale”, care s-a desfăşurat în incinta sălii de festivităţi a Primăriei. Simpozionul a debutat cu un moment poetic prezentat de elevi din Negreşti Oaş precum şi un moment folk prezentat de George Negrea şi Petrică Zele. Apoi, Natalia Lazăr a prezentat organizatorii, oficialităţile prezente precum şi pe oaspeţii de peste hotare.
Primarul Aurelia Fedorca a spus că organizarea acestor manifestări în Negreşti-Oaş reprezintă un moment deosebit pentru acest oraş, care dovedeşte încă odată că este capitala culturală a judeţului Satu Mare. “Sunt mândră de acest lucru şi pot să vă asigur că Primăria şi Consiliul Local Negreşti Oaş vor sprijini în continuare acţiunile culturale care vor avea loc în oraşul nostru”, a spus primarul Aurelia Fedorca, precizând că una dintre priorităţile sale o reprezintă construirea unei case de cultură.
Au mai luat cuvântul Sorin Martin Vereş, Cristian Zaha, Ioan Viman sau Ovidiu Suciu, care au apreciat activităţile organizate la Negreşti Oaş şi au omagiat viaţa şi activitatea poetului Mihai Eminescu. De asemenea, preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia ”Dacia”, Ioan Mihai Botoş, a mulţumit pentru invitaţie şi a făcut cunoscut faptul că în regiunea Transcarpatia, în zonele locuite de români, autorităţile ucrainene au acceptat limba română ca limbă oficială zonală, alături de cea ucraineană şi că poetul Mihai Eminescu va fi sărbătorit în zonă pe data de 2 februarie. De asemenea, a mulţumit sătmărenilor, în special senatorului Valer Marian, pentru ajutorul acordat românilor din Transcarpatia.
În cadrul simpozionului de la Negreşti-Oaş au mai luat cuvântul şi Felician Pop, care a vorbit despre viaţa de gazetar a poetului Mihai Eminescu, considerându-l un Iisus Hristos al limbii române, precum şi Gheorghe Toduţ, care a spus printre altele că trebuie să existe strategii pe termen lung, mediu şi scurt pentru dezvoltarea culturii şi că autorităţile locale ar trebuie să se implice mai mult în acest sens.
Tot cu această ocazie a fost organizată şi o expoziţie de carte şi revuistică în cadrul căreia au fost prezentate ultimele apariţii editoriale din judeţul Satu Mare.