Trei rezervaţii naturale noi pe teritoriul judeţului Satu Mare Reviewed by CD on . Contre aprinse între hipsteri şi autorităţi la dezbaterea publică organizată marţi dimineaţa în Palatul Administrativ cu privire la înfiinţarea a două rezervaţi Contre aprinse între hipsteri şi autorităţi la dezbaterea publică organizată marţi dimineaţa în Palatul Administrativ cu privire la înfiinţarea a două rezervaţi Rating: 0
Ești aici: Acasă » Eveniment»Trei rezervaţii naturale noi pe teritoriul judeţului Satu Mare

Trei rezervaţii naturale noi pe teritoriul judeţului Satu Mare

Trei rezervaţii naturale noi pe teritoriul judeţului Satu Mare

Contre aprinse între hipsteri şi autorităţi la dezbaterea publică organizată marţi dimineaţa în Palatul Administrativ cu privire la înfiinţarea a două rezervaţii naturale noi pe teritoriul judeţului Satu Mare (de fapt, e vorba de arii naturale protejate de importanţă comunitară, dar numele e prea lung şi să nu intrăm în detalii n.r.), respectiv extinderea unei arii de protecţie specială avifaunistică (alt nume complicat n.r.).

Situaţia este următoarea: în momentul în care România a fost acceptată în Uniunea Europeană, s-a angajat să înfiinţeze mai multe rezervaţii naturale pe un anumit procent al teritoriului propriu, în cadrul Programului „Natura 2000”, astfel încât să asigure habitate naturale legate între ele pe întregul continent european, pentru protejarea speciilor de plante şi animale.
Angajamente nu prea au fost respectate, până ce Bruxelles-ul nu ne-a atras atenţia că nu-i frumos ce facem şi să facem bine să ne comportăm mai disciplinat, că altfel ne taie fondurile destinate proiectelor de protecţie a naturii. Foarte speriat (butonul Sarcasm on n.r.) Ministerul Mediului a dat dispoziţii să se facă rezervaţii naturale în toată ţara, oriunde se găseşte vreo băltoacă şi nişte broaşte pe mal, ca să îndeplinim procentele impuse de UE în acest domeniu.
Aşa a fost luat în vizor şi judeţul Satu Mare, unde avem deja nişte arii naturale protejate de-a lungul râului Tur, dar se pare că nu e destul, aşa că mai trebuie să facem asemenea arii protejate şi pe cursul râului Someş, practic pe aproape tot teritoriul pe care îl parcurge în judeţ, dar şi pe Câmpia Nirului şi Valea Ierului, adică în zona Careiului. Bonus – păşunile de pe Măgura Batarciului trebe declarate şi alea situri „Natura 2000”, de-aia că „au caracteristici de stepă” am încheiat citatul.
Printre animalele care ar urma să fie protejate prin înfiinţarea acestor rezervaţii naturale se numără vidra, castorul, stârcul roşu, eretele de stuf, barza neagră, barza albă şi egreta mică, dar pe lista speciilor protejate sunt şi numeroase plante.
Toate bune şi frumoase, doar că dezbaterea publică de marţi pe această temă s-a desfăşurat în stilul revoluţiei „tinerilor frumoşi şi liberi”.
De exemplu, în comunicatul de presă ce anunţa organizarea dezbaterii se preciza că toate primăriile şi instituţiile interesate au primit hărţi şi informaţii detaliate despre suprafeţele de terenuri ce ar urma să facă parte din siturile „Natura 2000”, însă primarii participanţi la eveniment au susţinut că nu au primit nici o amărâtă de hartă.
În lipsa unor informaţii concrete, singurul reprezentant al firmei de consultanţă plătită să întocmească proiectul încerca doar să-i convingă pe ceilalţi participanţi că înfiinţarea acestor rezervaţii naturale nu va avea „consecinţe chiar atât de grave” asupra comunităţilor locale afectate de situaţie.
Asta după ce prefectul Eugeniu Avram l-a întrebat dacă există vreun studiu ştiinţific care să justifice înfiinţarea unor asemenea rezervaţii naturale fix în acele zone? Nu de alta, dar, potrivit formulării prefectului, „după ce ne-am ars cu ciorba, acum suflăm şi în iaurt”, referindu-se la scandalurile din ultimele luni dintre primarii şi cetăţenii care au terenuri în Ariile Naturale Protejate Râul Tur şi custodele acestei rezervaţii în care, practic, din cauza nenumăratelor reguli şi restricţii, nu prea se mai poate desfăşura nici o activitate economică, agricolă sau zootehnică.
Reprezentanţii ONG-urilor de protecţia mediului au bătut apa-n piuă despre teorii ecologice pe care le-au auzit pe Discovery şi Animal Planet, în timp ce primarii, reprezentanţii asociaţiilor de vânători şi alte autorităţi încercau să le explice că mistreţii care distrug culturile de porumb ale ţăranilor tot trebuie împuşcaţi, indiferent dacă din cauza asta se agravează încălzirea globală şi poveşti de-astea.
Până la urmă nu prea s-a ajuns la nici o concluzie, dar în această nouă ordine mondială nici nu era nevoie. Potrivit unor specialişti mai bine informaţi în acest domeniu, rezervaţiile respective vor fi înfiinţate oricum în judeţul Satu Mare, foarte probabil în cursul anului viitor, indiferent de opiniile primarilor sau ale hipsterilor. Dezbaterea publică de marţi a fost doar pentru show şi pentru share pe Facebook.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus