Talcioc în Consiliul Local Satu Mare Reviewed by CD on . Sătmărenii care au urmărit şedinţa de joi a Consiliului Municipal în transmisiune directă pe posturile locale de televiziune au fost, probabil, bulversaţi de nu Sătmărenii care au urmărit şedinţa de joi a Consiliului Municipal în transmisiune directă pe posturile locale de televiziune au fost, probabil, bulversaţi de nu Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Talcioc în Consiliul Local Satu Mare

Talcioc în Consiliul Local Satu Mare

Talcioc în Consiliul Local Satu Mare

Sătmărenii care au urmărit şedinţa de joi a Consiliului Municipal în transmisiune directă pe posturile locale de televiziune au fost, probabil, bulversaţi de numărul mare de proiecte scoase de pe ordinea de zi sau amânate, pentru care va fi nevoie, foarte probabil să se organizeze o nouă şedinţă extraordinară, iar din dezbaterile din plen nu s-a înţeles mare lucru despre motivele acestor amânări.

Pentru cei care nu cunosc jocurile de culise din politica şi administraţia sătmăreană, vă explică băiatu’ care a fost schema! Deci, miza principală a şedinţei ar fi fost aprobarea noului stat de funcţii şi a organigramei Primăriei Satu Mare, actualizate în aşa fel încât să fie reformat, practic, întregul aparat administrativ, inclusiv unele instituţii subordonate.
În urma reformei, o sumedenie de servicii de specialitate s-ar transforma în birouri, iar birourile în compartimente, în acest fel fiind eliminate mai multe posturi de şefi, remunerate cu „salarii nesimţite” şi, în general, o bună parte a personalului bugetar ar urma să primească salarii mai modeste decât cele cu care au fost obişnuiţi până acum.
De exemplu, Direcţia de Impozite şi Taxe Locale ar trece în subordinea Direcţiei Economice a Primăriei, ceea ce înseamnă automat desfiinţarea posturilor de directori şi directori adjuncţi, persoanele care ocupă în prezent aceste funcţii încasând acum salarii lunare de peste 100 milioane lei vechi fiecare.
Potrivit cutumei, conducerea Primăriei Satu Mare bătuse palma mai demult cu reprezentanţii formaţiunilor politice reprezentate în Consiliul Local în legătură cu această reformă administrativă, dar UDMR-iştii s-au răzgândit în ultima clipă şi au forţat la şedinţa de joi o eventuală respingere a proiectului de hotărâre cu pricina
Gurile rele spun că nu s-ar fi înţeles cu Primăria la negocierile de ultim moment cu privire la unele posturi „redistribuite”. Cert este că la şedinţa de joi a Consiliului Local a fost prezent şi preşedintele Organizaţiei Municipale UDMR, Kereskenyi Gabor, iar la scurt timp după începerea şedinţei şi-a făcut apariţia şi omologul său de la PNL, Adrian Ştef, în condiţiile în care primarul Dorel Coica a lipsit motivat.
Încă din debutul şedinţei, UDMR-iştii au sesizat o ocazie perfectă pentru un eventual boicot al punctelor mai „sensibile” de pe ordinea de zi, profitând de absenţa a patru consilieri din ambele tabere. În aceste condiţii, dacă toţi consilierii UDMR s-ar fi retras in corpore de la lucrările şedinţei, aceasta ar fi devenit nestatutară din lipsă de cvorum şi, prin urmare, nu s-ar mai fi putut adopta nici o hotărâre.
Aşa se explică teatrul pe care l-au jucat la începutul şedinţei, când au cerut imediat pauză pentru „consultări”, după care au refuzat să valideze mandatul noului consilier local propus de PD-L, Doina Feher, cu toate că acesta obţinuse anterior aviz favorabil în comisia de specialitate a Consiliului Local.
Proiectul cu privire la mandatul Doinei Feher a fost amânat în urma abţinerii consilierilor UDMR nu pentru că doamna nu ar fi simpatică sau ar exista vreo problemă de incompatibilitate, ci pentru că, în cazul în care mandatul ei ar fi fost aprobat joi, şedinţa ar fi devenit statutară chiar şi dacă s-ar fi retras UDMR-iştii, deoarece s-ar fi întrunit cvorumul necesar pentru aprobarea proiectelor simple, ce nu necesită majoritate de două treimi.
Această situaţie ar fi dat însă peste cap calculele UDMR-iştilor, de aceea au preferat să amâne validarea mandatului noii lor colege, Doina Feher căzând astfel „la mijloc” într-o dispută pe care probabil nici n-o prea înţelegea. Aşa, însă, a avut ocazia să înveţe încă din prima ei şedinţă cum funcţionează lucrurile în Consiliul Local Satu Mare, dacă îşi făcea cumva iluzii.
Când s-a ajuns la dezbaterea propriu-zisă a proiectului buclucaş, am asistat din nou la scene de comedie absurdă, cu membri ai comisiilor de specialitate care nu puteau exprima clar ce anume s-a avizat în acele comisii şi cu filozofie de baltă pe teme juridice despre ce înseamnă abţinere sau vot negativ. Până la urmă, pentru a nu risca o respingere a proiectului din cauza unui eventual boicot al UDMR, reprezentanţii PSD şi PNL au fost de acord să-l amâne şi pe acesta pentru o şedinţă ulterioară.
Un alt subiect îndelung dezbătut a fost cel legat aprobarea unor licenţe de transport pentru companii private de transport public ce operează deja (în condiţii ilegale, după cum a observat consilierul UDMR-ist Butka Gergo) pe trasee ce fac legătura cu Parcul Industrial, pe baza unor contracte încheiate cu firmele care au fabrici acolo.
Butka Gergo insista pe ideea că, practic, urmează să se legalizeze o ilegalitate şi a atras atenţia asupra faptului că, astfel, începe „eutanasierea” societăţii Transurban, care pierduse deja în aprilie contractele pentru transportarea muncitorilor pe traseele respective, iar liberalul Adrian Albu a subliniat ideea că, de fapt, Transurban nici nu are, cel puţin deocamdată, capacitatea necesară pentru a asigura acest serviciu la orele de vârf.
Până la urmă, cu toată abţinerea UDMR-iştilor, dar şi a doi dintre liberali, proiectul de hotărâre a fost aprobat cu majoritate de voturi, iar Butka Gergo a remarcat că „peste un an vom fi invitaţi la parastasul Transurban”.
A mai fost un punct „sensibil” pe ordinea de zi, constând în proiectul de hotărâre privind aprobarea deplasării unei delegaţii formate din 50 de persoane, majoritatea elevi şi profesori ai şcolilor sătmărene, la manifestările ocazionate de aniversarea a 40 de ani de înfrăţire între oraşele Satu Mare şi Wolfenbuttel. În acest caz fiind necesară majoritatea voturilor consilierilor aleşi (deci nu doar a celor prezenţi la şedinţă), proiectul a picat tot din cauza abţinerii UDMR-iştilor. „Oricum va trebui să facem repede o şedinţă extraordinară, să nu lăsăm lucrurile în coadă de peşte” – au declarat în final consilierii locali.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus