Scandal la Teatrul de Nord, dar vor fi salarii pentru actori
Pentru a clarifica situaţia neplăcută în care se găseşte în aceste zile colectivul Teatrului de Nord, care aşteaptă de mai bine de o săptămână să-şi primească salariile pe luna august, primarul Dorel Coica a convocat miercuri o conferinţă de presă la care au mai participat noul manager al teatrului, Vasile Ţăran, directorul executiv al Biroul de Buget-Finanţe al Primăriei Satu Mare, Lucia Ursu, şi referentul responsabil de problemele culturale din cadrul Primăriei, Natalia Covaci.
Aceştia au prezentat o situaţie cu bugetele de venituri şi cheltuieli ale Teatrului de Nord în ultimii patru ani, din care reiese că în timp ce subvenţiile asigurate de Primărie şi cheltuielile de personal au crescut constant, ajungând anul trecut la aproape un milion de euro, veniturile proprii la care s-au angajat conducerile succesive ale teatrului (un milion de lei / an) au fost realizate aproape fără probleme până anul trecut, însă în acest an se constată o scădere bruscă la capitolul respectiv, ceea ce a generat o „gaură” de 750.000 lei în buget, adică aproximativ cât ar fi nevoie pentru acoperirea fondului de salarii până la sfârşitul anului.
Primarul Dorel Coica l-a făcut responsabil de această criză pe fostul director interimar Sorin Oros, acuzându-l că s-a preocupat doar de punerea în scenă a propriilor spectacole „macabre” şi turneul din America, unde a jucat „într-un garaj”, fără să se străduiască să realizeze venituri proprii pentru teatru.
„De ce nu are asemenea probleme Filarmonica sau alte instituţii aflate în subordinea Primăriei? De ce doar la Teatru se înregistrează această situaţie? În timp ce secţia maghiară joacă toate spectacolele cu sălile pline, la cea română spectatorii sunt urcaţi pe scenă, deoarece încap toţi acolo. Acum de unde să luăm bani, să le asigurăm salariile actorilor? De la drumuri, de la creşe, de la investiţii sau de la Olimpia?” – s-a întrebat edilul-şef.
Cu această ocazie a ieşit la iveală şi substratul politic al scandalului, Dorel Coica susţinând că nu l-ar fi numit director interimar pe Sorin Oros dacă nu ar fi garantat pentru el viceprimăriţa Marcela Papici (pe filieră liberală). „Îmi reproşez că am lăsat-o pe doamna viceprimar să se ocupe de teatru, dar de acum şi activitatea acestei instituţii intră în atribuţiile mele” – a anunţat primarul.
El a precizat, de asemenea, că l-a contactat pe fostul director din vremurile bune ale teatrului sătmărean, Cristian Ioan, care va asigura consultanţă pentru alcătuirea programului şi punerea în scenă a spectacolelor secţiei române, astfel încât acestea să nu mai producă doar pierderi financiare pe bandă rulantă.
Noul manager, Vasile Ţăran, a încercat să dreagă busuiocul, precizând că gaura din bugetul actual se datorează anulării Festivalului „Fără Bariere”, care a adus până acum, în fiecare an, cea mai mare parte a veniturilor proprii ale teatrului.
De-altfel, la aprobarea bugetului în Consiliul Local se ştia încă de la începutul anului că banii pentru salarii vor ajunge numai până în iulie, dar se miza pe fondurile suplimentare produse de Festivalul „Fără Bariere”. Însă, din cauza complicaţiilor rezultate din mutarea teatrului în Casa de Cultură a Sindicatelor (până se reabilitează clădirea Teatrului de Nord), precum şi a incertitudinilor de la nivelul conducerii instituţiei, festivalul programat pentru luna mai a fost iniţial amânat, apoi anulat.
A urmat apoi schimbarea directorilor şi problemele în jurul planului de management şi al organigramei, iar noul manager s-a trezit în urmă cu două săptămâni că nu mai are din ce să asigure banii de salarii pentru angajaţi. El recunoaşte că are o rezervă de 100.000 de lei, din care ar fi trebuit să organizeze Festivalul „Fără Bariere”, însă aceşti bani nu ajung nici pentru jumătate din salariile pe o lună şi i-a păstrat pentru mutarea atelierelor teatrului în clădirea Casei de Cultură.
Totuşi, se pare că la şedinţa ordinară a Consiliului Local de la sfârşitul lunii se va propune o rectificare de buget, cu sume retrase de la alte instituţii şi redirecţionate către Teatrul de Nord, astfel că actorii îşi vor primi şi salariul restant.
Până atunci situaţia rămâne tensionată, actorii joacă în piese cu banderole albe pe braţe, fiind în grevă japoneză, iar la finalul spectacolului „Yomkippur” de marţi seara, aceştia şi-au spus oful pe scenă, intrând într-un dialog neconvenţional cu spectatorii.
Iar miercuri dimineaţa, unul dintre veteranii respectaţi ai Teatrului de Nord, Carol Erdos, însoţit de mai mulţi actori tineri, a încercat să intre la conferinţa de presă a primarului, dar a fost poftit afară din sală. Ei au rămas pe coridor şi i-au aşteptat pe ziarişti să iasă de la conferinţa de presă, pentru a-şi prezenta propriul punct de vedere asupra situaţiei. „Buba e în modul în care ei numesc oamenii la conducerea teatrului, pe criterii politice, fără absolut nici o legătură cu vreo competenţă profesională” – a concluzionat Carol Erdos.