Scandal în Consiliul Local! UDMR a părăsit sala.
Galagie mare la ședința de joi a Consiliului Local Satu Mare! Mărul discordiei l-au reprezentat din nou cele două proiecte de hotărâre privitoare la mutarea unor clase ale Liceului Teologic Ortodox “Nicolae Steinhardt” în clădirea fostei Școli Generale nr.5 de pe strada Wolfenbuttel, respectiv mutarea unor clase ale Liceului de Artă “Aurel Popp” într-o clădire a fostului Liceu Unio din zona centrală a orașului.
Sunt două proiecte de hotărâre care au fost introduse acum a treia oară pe ordinea de zi, după ce la ședințele anterioare grupul consilierilor UDMR le-a tot respins, iar azi nu au fost doar consecvenți, ci au recurs și la un gest de protest, părăsind sala de ședințe la semnalul liderului de grup.
Tensiunea plutea în aer încă de la începutul ședinței, când veteranul consilierilor UDMR, Nits Janos, a prezentat date statistice potrivit cărora, în cursul anului trecut au fost realizate doar 12,61% din studiile pregătitoare pentru proiectele de investiții cuprinse în bugetul municipiului Satu Mare, iar pe primul trimestru al acestui an procentul este de 15,49%.
În replică, viceprimarul Radu Roca a arătat că, cel puțin în domeniul învățământului în ultimii patru ani au fost realizate mai multe studii de fezabilitate decât în toate mandatele anterioare.
Acest schimb de replici, purtat în condiții civilizate și de respect reciproc, a fost urmat de un altul mai dur, între primarul Dorel Coica și președintele de ședință, liberalul Valeriu Bancea, care se pare că au un conflict personal pe care nu l-au putut lăsa dincolo de ușa sălii de ședințe a Consiliului Local.
A urmat apoi primul conflict mai serios, cu accente naționaliste, dar și de interese politice de grup. În două puncte distincte ale proiectului de hotărâre cu privire la rectificarea bugetului local, era prevăzut un sprijin în valoare de 46.000 de lei pentru Biserica Greco-Catolică “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” în vederea amenajării la demisolul lăcașului de cult a unui centru socio-educativ pentru activități filantropice, respectiv Teatrul de Nord a solicitat 150.000 de lei pentru organizarea unui mini-festival, cu participarea unor trupe renumite din București, Cluj și Debrecen, cu ocazia inaugurării oficiale a clădirii proaspăt reabilitate, eveniment programat pentru Zilele Orașului, la sfârșitul lunii mai.
În cazul solicitării bisericii greco-catolice, UDMR-iștii au motivat că acesta ar fi un proiect “inventat și foarte dubios”, în timp ce în cazul teatrului au găsit toate chichițele posibile, de la lipsa autorizației ISU pentru clădirea proaspăt renovată (o recentă Ordonanță a Guvernului permite funcționarea fără autorizație ISU, pe baza acesteia se pot organiza acum meciuri pe Arena Națională, după ce inițial s-au impus cu exces de zel reglementările anti-incendiu în urma tragediei de la Clubul Colectiv n.r.) până la cheltuielile de marketing pentru organizarea minifestivalului, considerate a fi exagerate.
Degeaba au demontat directorul Vasile Țăranu și directorul artistic Andrei Mihalache toate acuzațiile, grupul consilierilor UDMR, ajutat de cel al PNL, a votat împotriva suplimentării bugetului Teatrului de Nord, considerând că manifestarea respectivă ar fi o “paranghelie electorală”.
“Poate ar trebui organizat acel festival în august, de Zilele Partium, atunci cu siguranță nu ar avea nimic împotrivă colegii de la UDMR” – a izbucnit primarul Dorel Coica.
La fel au procedat și la votarea sprijinului pentru biserica greco-catolică, UDMR-iștii și liberalii considerând că nu e nevoie “să se deschidă Cutia Pandorei” pentru a se trezi cu asemenea solicitări și de la alte biserici.
Interesant este că la aceste două proiecte cei doi consilieri ALDE prezenți la ședință au votat alături de PSD, într-un fel de revitalizare ad-hoc a USL la Satu Mare, dar pentru a egala situația ar fi avut nevoie exact de voturile celorlalți doi consilieri ALDE care au lipsit de la ședință, Marcela Papici și Cosmin Rațiu. Fără aportul lor, ambele proiecte au fost respinse de majoritatea formată din UDMR + PNL, nu înainte ca aceștia să ceară o pauză de cinci minute, când spiritele deveniseră prea încinse.
Se pare că nervii nu s-au calmat nici după pauză, deoarece au urmat cele mai sensibile puncte de pe ordinea de zi, care au prăvălit dezbaterile pe o pantă naționalistă cum probabil nici în primii ani după 1990 nu s-au văzut în Consiliul Local Satu Mare.
Este vorba despre solicitarea de mutare a unor clase din Liceul Ortodox, deja suprapopulat, în clădirea fostei Școli nr.5, care se află în curtea parohiei reformate de pe strada Wolfenbuttel. La fel, clasele Liceului de Artă, care ar dori să se mute în clădirea fostului Liceu Unio, funcționează acum într-o clădire retrocedată Bisericii Reformate. Asta ca să înțelegem miza, dincolo de poveștile spuse în fața camerelor de luat vederi ale televiziunilor locale ce transmiteau ședința în direct.
UDMR a blocat în mod repetat aceste proiecte de hotărâre, profitând de faptul că pentru a trece, acestea au nevoie, conform cutumei din Consiliul Local Satu Mare, de majoritate de două treimi a voturilor, fiind vorba de hotărâri prin care se decide soarta unor imobile din patrimoniul public al municipiului.
Și de data aceasta a fost vot (aproape) etnic, partidele românești aliindu-se pentru susținerea proiectelor de hotărâre, indiferent de culoarea politică, dar nici măcar ajutorul-surpriză venit din partea consilierului Forumului Democrat German, Ștefan Leitner, nu a fost destul pentru a trece proiectele.
Atunci s-a declanșat iadul, primarul Dorel Coica acuzându-i pe UDMR-iști că ar vrea să predea Bisericii Reformate clădirea fostei Școli nr.5, respectiv să păstreze clasele Liceului de Artă în condiții improprii în clădirea Bisericii Reformate, pentru a nu pierde banii de chirie plătiți în fiecare lună de Primărie.
Simțindu-se jigniți, consilierii UDMR au părăsit nu numai sala de ședințe, ci chiar clădirea Primăriei, degeaba au alergat PSD-iștii după ei, să-i aducă înapoi pentru a avea cvorumul necesar de două treimi pentru a vota următoarele puncte de pe ordinea de zi, ce se refereau tot la decizii legate de patrimoniu.
Spiritele nu s-au calmat nici după ce UDMR a părăsit sala, deoarece și liberalul Adrian Albu și-a ieșit din fire, catalogând ceea ce s-a petrecut ca fiind o “mascaradă” și considerând că “facem campanie electorală pe nervii cetățenilor”.
Profesorul Ioan Pop și viceprimarul Radu Roca au fost cei care au făcut apel la calm și au explicat mai pe îndelete lucrurile, susținând că toate argumentele pentru mutările claselor în alte clădiri se găsesc în documentația anexată proiectului de hotărâre, însă UDMR-iștii au luat o decizie politică.
Ei și-au exprimat regretul că s-a ajuns în această situație și au recunoscut că asemenea confruntări sunt nefaste pentru dezvoltarea municipiului Satu Mare, în timp ce Adrian Albu a cerut ca aceste probleme să fie discutate înainte de ședințe, cu mult tact și răbdare.
“Să se știe, singura instituție școlară care a depus solicitare pentru clădirea fostei Școli nr.5 este Liceul Teologic Ortodox. În momentul de față nu există nici o altă cerere pentru clădirea respectivă. Dacă ar fi fost depuse astfel de cereri din partea oricărei alte instituții de învățământ, garantez că noi împreună le-am fi analizat cu aceeași seriozitate și nici prin gând nu ne trece să discriminăm pe cineva pe motive etnice sau religioase. Dar, repet, nimeni altcineva nu a semnalat vreo pretenție pentru clădirea respectivă. Elevii învață în condiții improprii, noi plătim chirii în valoare de 1,65 milioane de lei pe an bisericilor pentru clădirile ce găzduiesc școli, în timp ce avem clădirile noastre proprii, care se degradează pe zi ce trece, nefiind folosite, și suntem blocați în inițiativa de a muta clase în acestea” – a rezumat situația viceprimarul Radu Roca.