Rolul ONG-urilor în dezvoltarea serviciilor de psihiatrie comunitară Reviewed by CD on . Asociația Sătmăreană pentru Promovarea Sănătății Mintale, ASPROSAM și conducerea Spitalului Județean de Urgență Satu Mare și personalul medical al secției de Ps Asociația Sătmăreană pentru Promovarea Sănătății Mintale, ASPROSAM și conducerea Spitalului Județean de Urgență Satu Mare și personalul medical al secției de Ps Rating: 0
Ești aici: Acasă » Eveniment»Rolul ONG-urilor în dezvoltarea serviciilor de psihiatrie comunitară

Rolul ONG-urilor în dezvoltarea serviciilor de psihiatrie comunitară

Rolul ONG-urilor în dezvoltarea serviciilor de psihiatrie comunitară

Asociația Sătmăreană pentru Promovarea Sănătății Mintale, ASPROSAM și conducerea Spitalului Județean de Urgență Satu Mare și personalul medical al secției de Psihiatrie Cronici Satu Mare au organizat joi un simpozion care poartă denumirea de „Rolul ONG-urilor în dezvoltarea serviciilor de psihiatrire comunitară”.

La eveniment au participat prefectul Eugeniu Avram, medici psihiatrii, reprezentanți ai unor ONG-uri și o delegație din Germania.
Această manifestare și-a propus să reunească personalităţi din domeniul serviciilor psihiatrice comunitare din ţară, cât şi din străinătate, precum şi specialişti şi practicieni.
Simpozionul constituie un bun prilej de discuţii pe marginea prezentărilor, bune practici, soluţii, perspective în domeniul tematicii abordate cât şi dezvoltarea parteneriatelor în vederea realizării proiectelor şi programelor comune.
Sănătatea mintală este o parte importantă a sănătății oricărui cetățean sau națiuni. Impactul bolilor mintale este unul negativ atât asupra individului, cât și asupra cadrului social și economic pentru că atrenează costuri deosebit de mari pentru sistemul medical, educațional și juridic.
Statisticile OMS arată că 450 milioane de persoane sunt afectate de aceste boli la nivel global și cifra este în continuă creștere. Până în anul 2020 15% din populația globală va fi afectată de boli mintale.
Optimismul și speranța vine de la psihiatria comunitară care a însemnat o schimbare de paradigmă în sănătatea mintală și care are o evoluție cu suișuri și coborâșuri de mai bine de 50 de ani.
Îngrijirile comunitare în sănătatea mintală au la bază o filozofie care însumează o multitudine de principii și practici care promovează sănătatea mintală dezvoltând servicii complexe medicale și sociale în funcție de nevoile beneficiarilor creându-se rețele de suport și recuperare care să respecte codurile de bune practici cele mai avansate.
Așadar prezentările din cadrul simpozionului au vizat realitățile sistemului de psihiatrie comunitară din Satu Mare cu realizări, neajunsuri și planuri de viitor; prezentarea unui model german de implicare a ONG-urilor în dezvoltarea serviciilor comunitare complementare sistemului medical; rolul ONG-urilor în tratarea și prevenirea suicidului din perspectiva experienței unor ONG-uri din Germania și prezentarea experienței românești în dezvoltarea psihiatriei comunitare (modelul de la Câmpulung Modovenesc).
În acest context, ONG-urile pot contribui la dezvoltarea unor alternative de îngrijire comunitară complexă, pot contribui la formarea profesionaliștilor din sănătatea mintală și a voluntarilor, pot crea parteneriate durabile cu instituții guvernamentale și cu alți factori din aria socialului în vederea creșterii serviciilor de îngrijire psihiatrică comunitară, pot internsifica acțiunile de lobby pentru sănătatea mintală, pot să fie vocea care să-i reprezinte pe pacienți și familiile lor în a-și face cunoscute nevoile și drepturile și pot să intensifice legăturile cu organizații interne și internaționale și să ajute astfel la colaborări, schimb benefic de informații și ajutor reciproc.
APROSAM este o asociația nonprofit care promovează sănătatea mentală ca parte esențială a sănătății prin inițiative de informare și educare în comunitate, sprijin pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală și dezvoltarea de programe complementare în vederea reintegrării lor sociale.
Misiunea organizație este de a sprijini persoanele afectate psihic să se recupereze pentru a duce o viață cât mai împlinită alături de familie și în societate.
Lucrările simpozionului vor continua și vineri cu un workshop care va avea loc la ora 10.00 la Centrul Sf. Paul.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus