Respectarea măsurilor specifice combaterii PPA – pestei porcine africane, în atenția autorităților Reviewed by CD on . Prefectul Tamas Altfatter a mediat o întâlnire a reprezentanților asociațiilor de vânătoare din județ cu autoritățile responsabile în domeniu, respectiv Direcți Prefectul Tamas Altfatter a mediat o întâlnire a reprezentanților asociațiilor de vânătoare din județ cu autoritățile responsabile în domeniu, respectiv Direcți Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Respectarea măsurilor specifice combaterii PPA – pestei porcine africane, în atenția autorităților

Respectarea măsurilor specifice combaterii PPA – pestei porcine africane, în atenția autorităților

Respectarea măsurilor specifice combaterii PPA – pestei porcine africane, în atenția autorităților

Prefectul Tamas Altfatter a mediat o întâlnire a reprezentanților asociațiilor de vânătoare din județ cu autoritățile responsabile în domeniu, respectiv Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) și Garda Forestieră.

Tema abordată a fost respectarea măsurilor specifice combaterii PPA – pestei porcine africane.Reprezentanții DSVSA au prezentat Ghidul de bune practici privind biosecuritatea în timpul vânătorii în contextul evoluției pestei porcine africane, document elaborat în baza HG nr. 830/2016 pentru aprobarea Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, a hotărârilor Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, a Legii nr. 407/2006 a vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic și a tratatelor internaționale cu statele vecine.

În cadrul discuțiilor, reprezentanții asociațiilor de vânătoare au prezentat situația dificilă în care se află, a costurilor mari care trebuie suportate de vânători pentru respectarea tuturor măsurilor de biosecuritate impuse de legislație privind organizarea vânătorii la mistreț, a transportului către locul de manipulare a vânatului, a recoltării probelor, a păstrării carcaselor și a ecarisării părților nedestinate consumului uman și carcaselor cu rezultat pozitiv la PPA.

Reprezentanții asociațiilor de vânătoare au sesizat, tocmai datorită acestor costuri mare, pericolul de neconformare la toate măsurile specifice pentru limitarea răspândirii PPA în cadrul acțiunilor de vânătoare organizate pe fondurile cinegetice din județ, ceea ce poate zădărnici eforturile DSVSA și pune în pericol viabilitatea sectorului zootehnic specific de creștere a porcilor. În același timp au prezentat nevoia de adaptare a legislației specifice, de finanțare a acțiunilor preventive specifice mediului silvatic. Altă situație sesizată de aceștia privește numărul foarte mare de urși bruni din zona Oaș – peste 20 de exemplare, inclusiv ursoaice cu pui – în situația în care optimul ar fi de două exemplare, fiind semnalate inclusiv atacuri la om. Situația, ca de altfel acceași la nivel național, se datorează interzicerii (cu excepția unor situații deosebite) a vânătorii la această specie, strict protejată prin lege.

Deoarece au fost prezentate mecanisme concrete de finanțare și solicitări justificate de modificare a legislației în domeniu, prefectul a solicitat înaintarea unui memoriu, care să fie asumat de toate asociațiile de vânătoare din județ. Având în vedere eforturile extraordinare desfășurate de autorități începând din anul 2017 pentru eradicarea pestei porcine africane, implicațiile economice majore și costurile mari pe care le presupune răspândirea acestei epizootii și eradicarea focarelor de boală transmisibilă și nevoia de a limita consecințele nerespectării prevederilor legale, prefectul sprijină demersul reprezentanților vânătorilor din județ și va transmite către autoritățile centrale competente propunerile de modificare a legislației specifice.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus