Pagube de 180 milioane de lei din cauza secetei în judeţul Satu Mare
Prefectura Satu Mare a finalizat centralizarea datelor privind pagubele suferite de fermieri în urma secetei din această vară, iar informaţiile au fost prezentate miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă de prefectul Eugeniu Avram.
Conform situaţiei prezentate, culturile au fost distruse în proporţie de cel puţin 80% pe o suprafaţă totală de 90.000 de hectare, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din suprafaţa totală a terenurilor agricole din judeţul Satu Mare, valoarea totală a pagubelor ridicându-se la peste 180 milioane de lei.
Printre culturile cele mai afectate se numără porumbul cu 39.000 ha, floarea soarelui cu 13.000 ha, soia cu 4.500 ha şi sfecla de zahăr cu 2.000 ha. Numărul total al păgubiţilor, atât persoane fizice, cât şi societăţi agricole, se ridică la 5.000.
Pagubele cele mai mari, proporţional, au fost înregistrate la Andrid, Tiream, Carei şi Pir, însă suprafeţele cele mai mari cu astfel de probleme au fost la Căuaş şi Moftin. Au existat, însă, şi localităţi de unde nici un fermier nu a depus vreo cerere de despăgubire, ca de exemplu Bârsău, Certeze, Cămărzana, Călineşti-Oaş sau Târşolţ.
Prefectul a anunţat că va trimite aceste date la Guvern, care are intenţia să elaboreze un act normativ pentru despăgubirea tuturor fermierilor afectaţi de secetă. Se preconizează ca o parte a banilor să ajungă la fermieri în această toamnă, pentru a-şi putea reface culturile compromise, urmând să primească restul banilor la primăvară. Banii vor proveni atât din bugetul naţional, cât şi din fondul de solidaritate al Uniunii Europene.