Nici o staţie de tratare a apei nu are autorizaţie de funcţionare
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare, Dan Cojoc, a prezentat miercuri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, un raport cu nişte concluzii şocante, cel puţin la prima vedere.
Potrivit acestuia, se pare că niciuna dintre staţiile de tratare a apei din judeţul Satu Mare nu are autorizaţie sanitară de funcţionare. Raportul a fost întocmit în urma unor controale începute anul trecut şi care continuă şi în prezent.
Dan Cojoc s-a grăbit să precizeze, totuşi, că majoritatea acestor staţii de tratare se află în curs de modernizare din fonduri europene (cel mai important proiect în acest domeniu fiind Masterplanul societăţii Apaserv, care administrează aproape toate reţelele de apă-canal din judeţ, cu tot cu staţii de tratare).
De asemenea, tot directorul DSP a precizat că 85% din probele colectate în timpul controlului sunt conforme standardelor de calitate (adică apa potabilă nu prezintă vreun risc pentru sănătatea consumatorilor), iar în celelalte cazuri „au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficienţelor”.
În ceea ce priveşte deficienţele, se pare că apa din reţeaua oraşului Negreşti-Oaş are, ocazional, turbiditate crescută şi urme de clor rezidual, la Carei curge din când în când apă maronie la robinete după frecventele pene de curent din oraş, apa din Livada este „bogată” în nitriţi şi nitraţi, iar la Bixad o firmă privată a construit o staţie proprie de tratare a apei, care deserveşte 1.000 de familii din comună, doar că patronul a „uitat” să solicite autorizare. Nu-i nici o problemă, procedurile de autorizare au început deja, deci bixădenii care nu beau pălincă pot să bea apă liniştit.