Monoxilă descoperită în 1963, aflată în curtea Muzeului Județean Satu Mare
Cu siguranță, vizitatorii Muzeului Județean Satu Mare, Secția de Artă, au observat în curte un obiect de dimensiuni impresionante, care a fost descoperit în 1963, în localitatea Berindan. Este vorba despre o monoxilă pe care țăranii au scos-o din malul stâng al Someșului. Obiectul are o dimensiune impresionantă de 13,2 x 0,9 m.
Monoxila era considerată în secolele XIII-XIV un mijloc de transport al sării (dar posibil și a altor materiale) pe Someș, lucru consemnat într-un document din anul 1310. O astfel de ambarcațiune era scobită dintr-un singur trunchi de copac, cu ajutorul toporului, părțile laterale păstrând forma inițială a copacului.
De-alungul timpului, monoxila a fost restaurată și conservată în mai multe ocazii, lucru care se întâmplă și în aceste zile.
În comparație cu invervețiile anterioare, cele de astăzi sunt realizate cu dotări și echipamente moderne, achiziționalte în cadrul Laboratorului Zonal, echipamente care permit o restaurare și conservare mai fiabilă și cu o minimă intervenție asupra obiectului. Acest lucru face ca restaurarea să nu inducă deteriorări suplimentare aspura obiectului.
În concluzie, dotările Laboratorul Zonal de Restaurare reușesc să alinieze această instituție cu noile tendințe mondiale de minimă intervenție asupra obiectelor de patrimoniu, în procesele de conservare.