Ministrul Agriculturii s-a întâlnit cu sute de fermieri sătmăreni Reviewed by CD on . Aflat într-un turneu de popularizare a Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală în judeţul Satu Mare, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a întâlnit în u Aflat într-un turneu de popularizare a Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală în judeţul Satu Mare, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a întâlnit în u Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Ministrul Agriculturii s-a întâlnit cu sute de fermieri sătmăreni

Ministrul Agriculturii s-a întâlnit cu sute de fermieri sătmăreni

Ministrul Agriculturii s-a întâlnit cu sute de fermieri sătmăreni

Aflat într-un turneu de popularizare a Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală în judeţul Satu Mare, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a întâlnit în ultimele două zile cu sute de fermieri la evenimentele organizate de Grupurile de Acţiune Locală din cadrul Programului LEADER din diferite zone ale judeţului.

El a fost însoţit în Caravana PNDR de secretarul de stat George Turtoi, directorul general adjunct responsabil de Programul LEADER, Iulian Bucătaru, directorul responsabil cu implementarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, Daniela Elena Rebega, precum şi directorul general al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Mihai Puțintei.
În cadrul conferințelor au fost prezentate măsurile de finanțare disponibile prin PNDR în perioada 2014 – 2020, iar ministrul a vizitat şi exemple de bună practică pentru investițiile PNDR din exerciţiul financiar precedent, precum crama Brutler&Lieb din Beltiug sau o fermă de porci din Dindeştiu Mic finanţată cu aproape un milion de euro prin PNDR.
Evitând discuţiile pe teme politice, în timpul întâlnirilor cu fermierii, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a vorbit despre importanța stimulării înființării de cooperative. Aşa cum a subliniat şi la conferinţa de presă susţinută vineri la sediul ALDE din Satu Mare, grupurile și organizațiile de producători ajută fermierii să facă față, împreună, provocărilor generate de creșterea concurenței și de consolidarea piețelor, în ceea ce privește comercializarea produselor lor, inclusiv pe piețele locale.
„Ministerul Agriculturii susține crearea de cooperative care să funcționeze pe principii moderne, întrucât este nevoie de o organizare mai bună în agricultură. Cu cât fermierii se asociază mai mult, cu atât ei devin mai puternici și își consolidează poziția pe piață, având capacitatea de a livra constant mai multe produse, ceea ce îi transformă într-un partener mai puternic pentru ceilalți operatori din piață, răspund criteriului de calitate și își pot construi mai ușor anumite facilități – spre exemplu, spațiile de depozitare. România produce suficient la nivel național. Din păcate, partea de procesare nu este la fel de bine dezvoltată și exportăm materie primă, nu procesată, cum ar trebui. De aceea, vorbim despre grupuri de producători, despre cooperative și integrarea producției pe tot lanțul, pentru a crea plus valoare” – a subliniat ministrul Daniel Constantin.
Totodată, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală, este într-un proces permanent de colaborare cu instituțiile financiare pentru a facilita accesul la finanțare al beneficiarilor PNDR.
„Lucrăm în aceste zile la proiectul unei bănci de dezvoltare la nivel național, care să ajute la accesarea de fonduri europene. Odată înființată, această bancă ar trebui să vină, în perioada următoare, cu pachete financiare stimulative pentru cei care vor să acceseze fonduri europene, cum ar fi dobânzi mai mici, pe care sa le negociem cu această bancă, sau o perioadă de rambursare mai mare a împrumuturilor” – a mai precizat ministrul Daniel Constantin.
El i-a lăudat pe fermierii sătmăreni care au înţeles că trebuie să ţină pasul cu noile provocări specifice agriculturii practicate în Uniunea Europeană, precizând că în zona de Nord-Vest a ţării au fost atrase cele mai multe fonduri europene în acest domeniu. L-a felicitat, de asemenea, pe preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, pentru sprijinul pe care l-a acordat GAL-urilor sătmărene, astfel încât acestea să nu aibă probleme în fluxul banilor pentru proiectele finanţate prin PNDR.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus