Maria mireselor a imbracat toate miresele din Tara Oasului (Galerie FOTO) Reviewed by CD on . Osenii nu isi pierd traditia, dar o readapteaza si o reinventeaza. Se spune ca sarbatoarea nuntii in Tara Oasului si porturile traditionale de nunta sunt printr Osenii nu isi pierd traditia, dar o readapteaza si o reinventeaza. Se spune ca sarbatoarea nuntii in Tara Oasului si porturile traditionale de nunta sunt printr Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Maria mireselor a imbracat toate miresele din Tara Oasului (Galerie FOTO)

Maria mireselor a imbracat toate miresele din Tara Oasului (Galerie FOTO)

Osenii nu isi pierd traditia, dar o readapteaza si o reinventeaza. Se spune ca sarbatoarea nuntii in Tara Oasului si porturile traditionale de nunta sunt printre cele mai spectaculoase din intreaga Romanie si de accea osenii, oricat de moderni ar fi, nu pot renunta usor la o traditie atat de strans legata de propria lor identitate. Vestimentatia, decorul si muzica se schimba intr-un luxos spectacol in ton cu mandria lor, cu puterea lor financiara si cu lumea occidentala in care traiesc.

Maria mireselor, pe numele adevarat Maria Ciorba, din Certeze imbraca de peste 40 de ani incoace toate miresele din zona dar si din imprejurari. Mestesugul e pe cale de disparitie, iar Maria mireselor e ultima si singura din zona care-l stapaneste. Pentru croirea hainelor miresei este nevoie de cel putin o iarna intreaga. Migala si calitatea acestor haine este evidentiata si de pretul lor: aproximativ 3000 de euro. De altfel, in zona Oasului, cea mai ieftina rochie de mireasa porneste de la 1000 de euro, iar cele mai scumpe depasesc suma de 10.000 de euro. Podoabele miresei s-au ingreunat odata cu cresterea economica din casele osenilor, care si-au dorit costume populare tot mai mandre si tot mai bogate. Matasea indiana ar fi usoara, dar cu intaritura care tine infoiata si batoasa, cu platosa din milioane de margele brodate in camasa, in pintileu si in zadie, mireasa trece prima proba de foc. Zadia miresii e ultima piesa ce impodopeste fata ca o papusa de colectie. Zadia sau cununa de mireasa osanca se coase cu ata si ac. Pe vremuri acest ritual al impletirii parului in cununa dura o noapte si-o zi. Mireasa n-avea incotro si trebuia sa doarma cu capul pe masa. Cum fetele de azi nu mai sunt ca pe vremuri, impletitoarea are cununa facuta de-acasa, din par adevarat brodat cu margele si pietre fine.  La gat poarta aproape 2 kg de margele, infasurate unele peste altele. Chiar daca poate sunt grele aceste podoabe, traditia trebuie respectata. Nu este deloc usor sa fii mireasa in zona Oasului. Tinerele trebuie sa faca fiecare cate doua nunti, una traditioala si una domneasca, la fiecare insa trebuie sa se imbrace asa cum cere traditia. Cununa face parte din tinuta traditionala a miresei. Este foarte grea, cantareste patru kilograme iar margelutele cusute una cate una, cu cat sunt mai multe si mai colorate cu atat inseamna ca mireasa este una dintre cele mai bogate din sat. Rochia  tradionala a miresei trebuie sa fie la fel de pretioasa si sa cantareasca in jur de 20 de kilograme. De toate acestea se ocupa Maria mireselor si, bine pregatita, aceasta reuseste sa impodobeasca si 3, 4 mirese pe zi. Materialele le cumpara de la comercianti, din Europa. Cel mai cautat si mai scump material este cel care se folosea inca dinaintea primului razboi mondial si costa foarte mult. Doar un batic poate costa de la 3000 de euro si poate ajunge pana la peste 10.000 de euro, depinde de material. In Tara Oasului nu este mireasa care sa nu se imbrace traditional chiar daca un astfel de costum nu este tocmai confortabil. Pe langa greutate, portul traditional costa si o mica avere,dar ce mai conteaza banii cand tinerele trebuie sa straluceasca la nunta! Nu de alta, dar o data in viata sunt mirese.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus