Inaugurarea drumului dintre Garbolc (Ungaria) şi Bercu
Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a participat vineri, în localitatea Garbolc din Ungaria, la finalizarea proiectului „Poarta de est – Dezvoltarea infrastructurii de transport rutier între localităţile Garbolc şi Bercu”.
Proiectul este implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 www.huro-cbc.eu şi este finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanţarea naţională a celor două state membre participante în program, Ungaria şi România.
Scopul principal al proiectului este reabilitarea legăturii rutiere transfrontaliere dintre localitatea Bercu şi localitatea Garbolc din Ungaria, un drum existent până în urmă cu câteva decenii. Libera trecere peste graniţele de stat va scoate din izolare comunităţile din aceste sate şi va avea efect pozitiv asupra şanselor de relansare economică din această zonă.
Bugetul total al proiectului este de 1.269.285 euro, din care 1.078.892,25 euro reprezintă finanţarea nerambursabilă acordată de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, 36.219,95 euro cofinanţarea naţională din partea Guvernului României, 140.677 euro cofinanţare naţională din partea Guvernului Ungariei, 7.923 euro contribuţia proprie din partea Autoguvernării Comunei Garbolc şi 5.572 euro contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Satu Mare.
În discursul său Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare a declarat: „Proiectul transfrontalier de realizare a unui drum între satele Bercu şi Garbolc face pare dintr-o strategie mai mare, cea de refacere a legăturilor dintre satele noastre pe care le-a despărţit atâta vreme frontiera.
De fapt, toate aceste investiţii vizează scoaterea din izolare a unor aşezări aflate pe linia de frontieră şi care astfel vor intra din nou într-un circuit menit să le sporească deschiderea şi dezvoltarea.
Intrarea României în Spaţiul Schengen va avea efectele cele mai vizibile chiar în această zonă, a vecinătăţilor imediate. România mai are de făcut acest ultim pas care va desăvârşi integrarea noastră în structurile euro-atlantice. Guvernul României a făcut eforturi remarcabile pentru împlinirea acestui deziderat, iar Ungaria a sprijinit în mod activ accederea ţării noastre în Spaţiul Schengen.
Chiar dacă drumul care a făcut obiectul acestui proiect nu este prea lung, el reprezintă în mod real o legătură importantă pentru comunităţile noastre, care vor ieşi astfel dintr-o neproductivă izolare ce durează aproape de un secol. Îmi doresc ca acest drum să fie folositor cât mai repede, iar ceasul intrării noastre în Spaţiul Schengen va fi sărbătorit cu siguranţă şi de cei din Bercu şi Garbolc, care vor şti că facem parte cu toţii dintr-o mare familie, cea europeană, fără niciun fel de oprelişti”.