Forumul German vrea candidat propriu la Primăria Satu Mare
Încurajaţi de succesul pe care l-a avut Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale de anul trecut, conducerea Organizaţiei Judeţene Satu Mare a Forumului Democrat German se gândeşte serios să aibă candidaţi proprii atât pentru postul de primar al municipiului Satu Mare, cât şi pentru Consiliul Local, la alegerile care vor avea loc anul viitor.
Anunţul a fost făcut marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, de vicepreşedintele regional al FDG, Ştefan Kaiser, şi de cei trei potenţiali candidaţi la Primăria Satu Mare, Ioan Leitner, Iosif Holczli şi Ştefan Ressler.
Aceştia şi-au anunţat intenţia de a candida şi au fost înscrişi pe o listă ce va constitui obiectul unui sondaj de opinie care se va desfăşura în următoarele trei săptămâni, cu ajutorul unor voluntari membri ai FDG Satu Mare, pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de sătmăreni de diferite naţionalităţi.
Ei vor fi întrebaţi dacă ar dori să vadă un etnic german la conducerea municipiului Satu Mare, respectiv pe care dintre cei trei potenţiali candidaţi i-ar vota la alegerile locale de anul viitor. În funcţie de rezultatele sondajului de opinie, Organizaţia Municipală Satu Mare a FDG va lua decizia finală în privinţa candidatului propriu, respectând strict dorinţa electoratului.
Până atunci, însă, pentru orice eventualitate, FDG Satu Mare continuă să discute şi să negocieze pe de o parte cu UDMR, de care îi leagă o alianţă veche de aproape un sfert de secol, iar pe de altă parte cu PNL, de care se simt legaţi datorită susţinerii candidaturii lui Klaus Iohannis la preşedinţia ţării.
Liderii locali ai FDG recunosc că, în cazul în care vor lansa un candidat propriu la Primăria Satu Mare, practic vor trebui să spună adio alianţei de până acum la nivel judeţean cu UDMR, în baza căreia aveau locuri asigurate pe listele UDMR pentru Consiliul Local şi Consiliul Judeţean Satu Mare, dar şi un „pact de neagresiune” în sensul că UDMR se abţinea şi nu lansa candidaţi proprii la primăriile localităţilor despre care se ştie că au populaţie majoritar şvăbească, deşi în recensămintele oficiale mai puţin de 2% din populaţia judeţului s-a declarat de origine germană.
Pasul pe care tocmai au decis să-l facă liderii FDG Satu Mare este cu atât mai riscant cu cât în urmă cu un deceniu au mai încercat o asemenea manevră, ce s-a soldat cu un eşec usturător (e adevărat, atunci au avut doar candidaţi pentru Consiliul Local Satu Mare, nu şi pentru postul de primar, ceea ce s-a dovedit a fi o greşeală fatală exact în anul în care Klaus Iohannis câştiga primul său mandat la conducerea Primăriei Sibiu n.r.).
Acum se pare că au învăţat din lecţiile trecutului şi consideră că este momentul oportun pentru a profita nu doar de popularitatea preşedintelui de etnie germană al României (atâta cât a mai rămas din ea după primul an de mandat n.r.), dar şi de imaginea pozitivă pe care o au şvabii în rândul populaţiei Sătmarului, ei fiind promotorii dezvoltării relaţiilor economice româno-germane, care asigură mii de locuri de muncă şi prosperitate în multe localităţi ale judeţului Satu Mare.