Casă-muzeu inaugurată la Certeze
Ediţia din acest an a Sâmbrei Oilor a constituit ocazia potrivită şi pentru inaugurarea unei case-muzeu cu specific oşenesc la Certeze, amenajată în urma unei investiţii a Consiliului Judeţean Satu Mare, la insistenţele consilierului Gheorghe Ciocan, fiu al satului.
Casa este un imobil construit în 1947 pe un teren cedat gratuit de Biserica Ortodoxă în zona centrală a comunei Certeze şi, datorită locaţiei şi amenajărilor interioare ce păstrează farmecul caselor tradiţionale oşeneşti din zonă, va fi foarte probabil una dintre principalele atracţii turistice din regiune.
Amenajarea acesteia a fost cu atât mai necesară cu cât, în opinia consilierului pe probleme culturale a preşedintelui Consiliului Judeţean, Felician Pop, în ultimele decenii „sărăcia şi bogăţia şi-au dat mâna pentru a distruge chipul identitar al Sătmarului”, el făcând referire la dispariţia unor construcţii de arhitectură tradiţională pe de o parte din cauza lipsei de bani din zona de Sud a judeţului şi, pe de altă parte, din cauza prosperităţii din zona de Nord, care a dus la construirea celebrelor vile oşeneşti, ce nu prea au nimic în comun cu tradiţia zonei.
Totuşi, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a dat de înţeles că eforturile instituţiei pe care o conduce sunt îndreptate spre păstrarea tradiţiilor „multiculturalităţii care ne reprezintă pe noi, pe toţi, fie că suntem codreni, oşeni sau careieni. Eu cred în Sătmar şi cred că trebuie să păstrăm împreună tot ce avem valoros aici”.
După discursurile rostite de aceştia şi de invitaţii de onoare, printre care s-a numărat şi vicepreşedintele Parlamentului European, Ioan Mircea Paşcu, ministrul Liviu Pop şi preşedintele CJ Satu Mare, Adrian Ştef, au tăiat panglica inaugurală a noii case-muzeu care face parte din patrimoniul de 16 asemenea construcţii administrate de Muzeul Judeţean în diferitele regiuni ale judeţului, cu specificul etnic şi cultural al fiecărei regiuni.