Campanie de conștientizare despre colectarea deșeurilor
Cu ocazia Zilei Mondiale a Curățeniei, APM Satu Mare a organizat marți, o conferință de presă care a avut ca temă colectarea selectivă a deșeurilor.
În cadrul conferinței am aflat că Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare lansează campania de conștientizare a comunității sătmărene cu privire la importanța colectării selective a deșeurilor.
Campania se va face printr-un sondaj de opinie care constă într-un chestionar întocmit de APM în perioada 23 septembrie – 3 octombrie, timp în care vor fi intervievați 5.000 de cetățeni ai județului Satu Mare prin intermediul responsabililor de mediu de la nivelul marilor unități economice, Fundația Ecologistică Pro Terra la nivelul unităților școlare cu statut de Eco-Școală, cu sprijinul voluntarilor de mediu și APM Satu Mare prin personalul de specialitate.
APM va realiza evaluarea rezultatului sondajului de opinie sâmbătă, 4 octombrie, la Groapa Ecologică de la Doba. Conform directorului APM Satu Mare, Elisabeta Bekessy, deplasarea până la Doba se va face pe bicicletă, iar sătmărenii care doresc să se alăture colectivului o vor putea face la data menționată. Pornirea va fi din parcarea hypermaketului Auchan pe traseul Satu Mare-Doba, iar bicicliștii vor fi însoțiți de echipajul poliției rutiere.Sătmărenii vor avea posibilitatea să participe la dezbaterea publică care va avea ca temă „Gestiunea deșeurilor”.
Deplasarea cu bicicletele se va efectua ca urmare a solicitării sătmărenilor participanţi la Ziua Europenă fără Maşini, de a organiza APM Satu Mare în fiecare lună o acţiune cu caracter ecologic care să implice deplasarea cu bicicletele.
În baza rezultatelor evaluării sondajului de opinie şi a concluziilor dezbaterii publice, se va întocmi un plan de măsuri cu termene şi responsabilităţi care se va înainta instituţiilor competente în rezolvarea acestora, cu monitorizarea realizării lor de către APM Satu Mare.
Tot în cadrul conferinței am aflat că în județul Satu Mare a scăzut cantitatea colectată de deșeuri reciclabile, iar această situație impune o implicare a tuturor instituțiilor responsabile, conform atribuțiilor specifice pentru atingerea țintelor. Așadar în anul 2012 cantitatea de deșeuri reciclabile colatate selectiv a fost de 953, 541 tone, iar în anul 2013 – 849, 313 tone.