Primarul a făcut razie în Piaţa Mare. Comercianţi prinşi fără contracte.
Păstrând un secret total până la începerea acţiunii, în aşa fel încât nici şeful Poliţiei Locale nu ştia de ea, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a făcut marţi dimineaţa o razie prin Piaţa Mare, însoţit de poliţişti şi mai mulţi funcţionari de la Primărie, care abia atunci au aflat despre ce e vorba.
În baza unor informaţii pe care le primise anterior de la cetăţeni, edilul-şef a vrut să vadă în ce măsură sunt respectate contractele de închiriere a spaţiilor comerciale între şeful pieţei şi comercianţi, existând suspiciunea că în unele cazuri nici măcar nu există asemenea contracte şi se învârt sume mari de bani negri în această afacere.
Primarul şi-a dus oamenii la pont sigur, în cele două galerii unde se vindeau pe vremuri covoare, iar acum chiriaşii micilor magazine au umplut aleile din zona acoperită, ce constituie spaţiu public, cu diverse mărfuri, în special produse vestimentare, deşi nu plătesc nici un ban pentru închirierea spaţiilor respective.
Dorel Coica şi-a pus funcţionarii să verifice fiecare contract şi să ia măsurile necesare pentru a „curăţa” zona. Luat ca din oală, administratorul Pieţei Mari, Adrian Ţura, s-a grăbit să-i dea explicaţii primarului, însă „nu a găsit” cheia cu care să deschidă uşile masive din metal ale unui depozit în care primarul bănuia că s-ar găsi mărfuri inexistente în vreun inventar, dar aflate „sub protecţia” şefului pieţei.
Edilul-şef a declarat că vrea să aştepte rezultatele controlului comandat de el în cursul zilei de marţi, iar în funcţie de cele constatate va lua măsurile legale împotriva administratorului Adrian Ţura. „Nu se poate să-mi vină mereu şeful pieţei să-mi ceară bani şi să nu aibă niciodată fonduri pentru modernizarea pieţei. Nu degeaba arată piaţa în halul acesta de 20 de ani, dar vom face curăţenie de acum înainte” – a afirmat Dorel Coica.
La orele după-amiezii au sosit şi rezultatele controlului. Potrivit acestora, doar o singură societate comercială funcţionează în condiţii corecte în incinta Pieţei Mari. Cinci firme nu au contract valabil pentru desfăşurarea activităţii comerciale, două au contracte expirate, alte două au depăşit suprafaţa contractată, iar doi patroni nu au putut prezenta nici un fel de contracte.
Cu aceeaşi ocazie, el a anunţat că, în urma măsurilor de supraveghere şi control luate în ultimele luni la societatea Transurban, s-a făcut economie de 8.600 litri de combustibili într-o singură lună, în condiţiile în care numărul sau traseele curselor au rămas aceleaşi. „Asta înseamnă că, probabil, până acum se furau cel puţin câte opt tone de motorină în fiecare lună. Avem informaţii şi despre reţele de sustragere şi valorificare a pieselor de schimb de la Transurban, o altă afacere bănoasă pentru unii, dar vă garantez că nu pentru mult timp!” – a punctat Dorel Coica.