Sărbătoare mare: 6 august Schimbarea la Față a Domnului Reviewed by CD on . Pe data de 6 august, creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc Schimbarea la Fața a Domnului, unul dintre cele 12 praznice împărătești. Sărbătoarea marchează Pe data de 6 august, creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc Schimbarea la Fața a Domnului, unul dintre cele 12 praznice împărătești. Sărbătoarea marchează Rating: 0
EÈ™ti aici: Acasă » Articole Recomandate»Sărbătoare mare: 6 august Schimbarea la Față a Domnului

Sărbătoare mare: 6 august Schimbarea la Față a Domnului

Sărbătoare mare: 6 august Schimbarea la Față a Domnului

Pe data de 6 august, creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc Schimbarea la Fața a Domnului, unul dintre cele 12 praznice împărătești. Sărbătoarea marchează momentul în care apostolii Mântuitorului s-au convins că Acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Lui Dumnezeu.


Iisus, împreună cu trei dintre ucenicii Săi cei mai apropiati, Petru, Iacob si Ioan, a urcat pe muntele Tabor ca să se roage. Aici, apostolii au fost învăluiți într-un nor de lumină, în timp ce Iisus se ruga, iar apoi au auzit un glas care le-a spus:

„Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultaÈ›i-L”(Matei 17, 5). Chipul Mântuitorului s-a făcut altul, faÈ›a Lui strălucea ca soarele, iar hainele Lui se făcuseră albe ca zăpada. ÃŽn această lumină, doi bărbaÈ›i stau de vorbă cu Iisus despre Patima È™i Moartea Sa în Ierusalim. Este vorba despre marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise si Ilie. SemnificaÈ›ia spirituală a acestei sărbători este vederea lui Dumnezeu È™i transfigurarea omului, posibilitatea lui de a se îndumnezei încă din viaÈ›a aceasta.

ÃŽn satele româneÈ™ti încă se mai păstrează o serie întreagă de obiceiuri, datini È™i traditii, legate de această sărbătoare, care mai este numita în popor È™i Obrejenia, Pobrojenia sau Probojeni. Denumirea Obrejenie vine din slavonă, „obrejenie” semnificând transformare, schimbare.

SCHIMBAREA LA FAŢĂ A DOMNULUI 2016, traditii

Acest praznic este unul foarte important, este una dintre acele zile când cerurile se deschid, iar cei aleși de Dumnezeu pot vedea Porțile Raiului. Cei care nu țin această sărbătoare vor fi uscați și gălbejiți ca florile care de acum încep să se veștejească. Femeile însărcinate, dacă vor ține această zi, vor avea o naștere ușoară, iar copiii ce îi vor naște vor fi sănătoși. Fetele nu-i bine să se spele în această zi pentru că nu le mai crește părul, așa cum nu mai crește iarba.
În această zi nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de către cineva, că așa vei fi tot anul, până la următoarele Probajenii. Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă (beție, tutun, preacurvie, etc.), sigur va fi vindecat. În această perioadă se sfințesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat, recoltele. Credincioșii duc la biserică prinoase din roadele pe care le au. Acestea vor fi binecuvântate de preot și împărțite celor sărmani. De asemenea, cei vii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuți dincolo ci să facă pomană în amintirea și pentru sufletul acestora.
Din 6 august, toamna începe să-și intre treptat, treptat în drepturi. De acum înainte, iarba nu mai crește, păsările se pregătesc să plece spre țările calde, insectele se pregătesc să intre în pământ. Frunzele copacilor încep să ruginească.
Dacă în Ziua Schimbării la Față vremea este însorită și plăcută, toamna va fi una roditoare și îmbelșugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă. În popor se spune că dacă în postul Adormirii Maicii Domnului ploua mult, iarna
Este bine ca până la această dată țăranii să termine de cosit și de adunat fânul. De acum încolo iarba și florile doar îmbătrânesc, diminuand calitatea furajului. Acum se culeg și ultimele plante de leac. În această zi se poate începe și gustatul boabelor de struguri
O veche superstiÈ›ie spune că nu e bine să te mai scalzi în apele repezi de munte, că apele se răcesc, iar cerbii vin să le spurce È™i creÈ™te riscul îmbolnăvirilor. Tot de acum este bine ca să nu se mai doarmă afară. „Numa` atâta-i vara, vară/ Până-i patu` mândrii-afară/ Dacă mândra patu-È™i mută/ PoÈ›i să È™tii, vara-i trecută.” (Memoria Ethnologica – colectia Parasca Fat).
Nu trebuie să ne imaginam că de a doua zi după sărbătoarea Schimbării la Față nu va mai fi cald. Vara continuă, e posibil să mai fie zile caniculare, așa cum au fost și-n anii trecuti dar, cine are răbdarea să observe va vedea cum încet, toamna se face simțită cu fiecare zi care trece din august.
Crestinii ortodocsi care țin Postul Sfintei Maria, trebuie să știe că pe 6 august, când prăznuim Schimbarea la Față a Domnului de pe Muntele Tabor, este dezlegare la pește, vin si ulei, prilej de bucurie pentru credincioșii care postesc.

Sursă: romania tv

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus