Problemele cauzează stresul!?!
Stresul nu doar că te omoară pe bune, el îți face și viața grea atât timp cât trăiești. Recomandările în ceea ce privește stresul, în general, sunt: fă mișcare, nu te mai agita, mănâncă sănătos, învață să spui nu, dormi, petrece-ți timpul cu oameni mai puțin stresați, dezvoltă-ți încrederea în tine, fă meditație.
Ce mi s-a părut interesant la aceste soluții este că, inclusiv site-urile de specialitate, nu atacă problema stresului într-un mod franc și anume: problemele cauzează stres, iar dacă nu-ți rezolvi problemele, discutăm principii aplicabile în general, însă incapabile în particular.
Stresul prelungit este clar că duce la anxietate, depresie, oboseală; nu mai spun că un om cu probleme este un om nefericit. Stresul este un efect, este o manifestare, amplificată de diferiți factori de risc; totuși, una dintre cauzele stresului sunt problemele din viața noastră. Uneori avem probleme mai mari, alteori mai mici, însă nerezolvarea lor duce la stres.
În acest articol mă voi opri la această cauză a stresului, și anume problemele reale din viața noastră.
Contextul, mediul, tranzițiile, au dat naștere unui val de probleme căruia omul modern trebuie să-i facă față. Putem să spunem că ar trebui să abordăm mai lejer problemele. Sunt de acord cu această afirmație; ce te faci însă când această abordare ușoară nu rezolvă problema, ce te faci când pur și simplu nu poți să nu te lași afectat de problemă, ce te faci când intri în panică, ce te faci când te înfurii, ce te faci când rămâi blocat în fața problemei.
Cred că majoritate problemelor din viața noastră, oricare ar fi acestea, nu trebuie negate, ci rezolvate. Personal, nu cred că trebuie să-mi fac o listă cu factorii generatori de stres ca să am surpriza că problemele ce apar pe nepusă masă îmi generează stres. Cred că fiecare cititor știe că teoretic ar trebui să se streseze mai puțin, să muncească mai puțin sau să doarmă mai mult. Într-un articol viitor o sa inventariez și toate metodele globale despre ”cum să scapi de stres”, însă acum mă voi opri la șeful stresului: problemele modul cum se trece rapid la rezolvarea lor.
Toate bune și frumoase până ai o problemă…sau uneori mai multe. Sunt de acord că poți anticipa și poți evita problemele, însă sunt momente în care o problemă sau mai multe dau năvală peste tine și stresul apare ca un efect imediat. Uneori constructiv, însă neplăcutul stres distructiv deranjează mai mult.